teniski spektakl

Šest kraljeva, jedno prijestolje; pogledajte nevjerojatnu najavu turnira u Arabiji

29.09.2024 u 14:41

Bionic
Reading

Turnir se održava neposredno nakon Mastersa u Šangaju, na kojem će nastupiti svi sudionici osim Nadala. Najveća nepoznanica je upravo Nadalovo sudjelovanje, s obzirom na to da nije igrao nijedan meč od kraja srpnja, kada je izgubio od Đokovića u drugom kolu Olimpijskih igara u Parizu.

Egzibicija 'Šest kraljeva slamova' započinje 16. listopada u Rijadu, a svi sudionici dobivaju impresivnih 1.5 milijuna dolara, dok će pobjednik osvojiti dodatnih 6 milijuna dolara. Organizatori su premijerno predstavili video turnira u stilu povijesnih mitova, gdje svaki igrač nosi simboličan nadimak: Đoković je 'gospodar vukova', Alcaraz je prikazan kao 'kiborg', Sinner kao 'renesansni heroj', Nadal je 'kralj zemlje', Rune je 'viking', a Medvedev je 'gospodar medvjeda'.

Novak Đoković je prvi nositelj turnira, a u polufinalu će igrati protiv pobjednika meča između Danila Medvedeva i Jannika Sinnera. Rafael Nadal je postavljen kao drugi nositelj, a njegov suparnik u polufinalu bit će pobjednik dvoboja između Holgera Rune i Carlosa Alcaraza.

Iako organizatori nisu otkrili ime moguće zamjene, Nadal će vjerojatno tražiti priliku za povratak na terene kako bi bio spreman za završni turnir Davis Cupa u Malagi krajem studenog. Ova egzibicija čini se kao idealna prilika, s obzirom na to da ne zahtijeva velike fizičke napore, a donosi značajan financijski dobitak.

Saudijska Arabija očito ne štedi kada je riječ o sportu. Osigurali su organizaciju dva važna ovogodišnja turnira – ženskog Mastersa u Rijadu i Next Gen Mastersa u Jeddahu – a ovom egzibicijom nastavljaju graditi put prema željenom cilju: dobivanju Masters 1000 turnira, o čemu se već dugo spekulira, iako još uvijek nema konkretnih koraka.