karate

Skandal: Hrvatica će ostati bez nagrade zbog prijave reprezentativne kolegice?

01.10.2024 u 19:29

Bionic
Reading

Neviđeni skandal na pomolu: Hrvatica će ostati bez europske nagrade zbog kolegice iz reprezentacije?!

Bivša hrvatska karatašica Jelena Kovačević Herrera podnijela je prijavu protiv svoje sunarodnjakinje, europske prvakinje Emme Sgardelli, osporavajući njezinu fair-play nagradu. Kovačević je uputila prigovor Europskom fair-play pokretu (EFPM), koji je nagradu dodijelio Emmi, zatraživši preispitivanje te odluke. Ovaj potez je izazvao brojne reakcije, uključujući i komentar Hrvatskog karate saveza.

Davor Cipek, glavni tajnik Hrvatskog karate saveza i Europskog karate saveza, izjavio je:

'Kao netko tko se na sve moguće načine trudi graditi imidž našeg karatea, šokiran sam kada vidim da je bivša reprezentativka podnijela prijavu protiv aktualne europske prvakinje. Ne mogu vjerovati da netko tko je u karijeri imao podršku HKS-a može izvrtati činjenice. Tuga, čemer i jad. To vam je kao da Janica Kostelić prijavi Zrinku Ljutić da je haklala kolac i da je toga bila svjesna, ali nije htjela izaći sa staze', prenosi Cipekove riječi Večernji list.

Ono što je za Emmu nezgodno jest što se sve ovo događa u predvečerje Svjetskog prvenstva do 21 godinu koje se sljedećeg tjedna održava u Veneciji:

'Razumio bih da je to učinila suparnica iz Venecuele ili netko treći, ali sunarodnjakinja.... Umjesto da joj poželi uspješan nastup na SP-u, ona je potpuno destabilizira. Ojađen sam kad vidim da Jelena nije pokazala nikakvo razumijevanje za kolegicu kojoj će to prouzročiti stres. Da budem jasan, Emma nije predala meč kada ga je već izgubila jer u tri sekunde možete napraviti jako puno. Sjetite se samo što se dogodilo bivšem svjetskom prvaku Ivanu Kvesiću u polufinalu Prvenstva Europe u Zadru, primio je nogu u glavu za tri boda u posljednjim stotinkama borbe.'

Cipek je izrazio nevjericu da bi netko poput Jelene, koja više ne trenira hrvatske natjecatelje i živi u SAD-u, uopće podnio prijavu protiv svoje kolegice, dodajući kako je to čin koji šteti imidžu Emme i Hrvatskog karate saveza.

Kovačević je svoju prijavu temeljila na kritici Emminog ponašanja tijekom borbe na turniru Premijer lige u Turskoj. Prema njenom viđenju, Emma je, iako je protivnica bila ozlijeđena, nastavila agresivno napadati i nije pokazala fair-play tijekom ključnih trenutaka borbe. Jelena je navela:

'Pogledajte posljednjih 14 sekundi. Emma gubi borbu, protivnica se ozlijedi, a Emma joj ne pruža ruku da se podigne. Ona se zaletava na protivnicu koja ne može stajati. Pokušava ručnim, nožnim i tehnikama bacanja, razmišlja o pobjedi pa i dalje napada i pritom čak gestikulira sucima i frustrirano maše, dok protivnica jedva stoji na jednoj nozi, ali na te napade odgovara i ozlijeđena te povećava prednost. Emma posljednje dvije sekunde, pri rezultatu koji više ne može okrenuti jer je 1:6, pruža ruku protivnici što ćete vidjeti u 99 posto karate borbi. Netko je izvukao iz konteksta posljednje dvije sekunde borbe i stiže nagrada za fair-play. Yorgelise je na kraju pobijedila i nema govora da Emma nije napadala i da je pustila borbu jer se brinula za ozljedu svoje protivnice', rekla je za Večernji Jelena Kovačević Herrera.

Ovaj spor izazvao je podijeljene reakcije unutar sportske javnosti, a Cipek je jasno stavio do znanja da stoji iza Emme te da je sve ovo samo pokušaj narušavanja imidža kako sportašice, tako i Saveza.