PORUKA DALIĆU?

Slavni Nizozemac komentirao je osporavanog hrvatskog igrača: Jako ga volim gledati...

18.10.2024 u 14:58

Bionic
Reading

Iako svako malo stignu komplimenti na račun igara Alena Halilovića, koji je očito pronašao klub i ligu u kojoj može prezentirati sve što zna, a možda je napravio i taj 'koračić više' koji se od njega očekivao, ovog puta o njegovim kvalitetama govori veliki nogometni trener Bert van Marwijk

Bert van Marwijk iza sebe ima veliko trenersko iskustvo, jer osim što je vodio momčad aktualnog Halilovićevog kluba, Fortunu iz Sittarda, a bilo je to na početku njegove samostalne karijere, radio je u mnogim klubovima i reprezentacijama.

Ovaj danas 72-godišnji nogometni stručnjak vodio je i Feijenoord, dortmundsku Borussiju, četiri godine i nizozemsku reprezentaciju, potom HSV, zatim saudijsku reprezentaciju. S Australijom je bio na SP-u u Rusiji 2018. godine, a nakon toga je sjeo na klupu reprezentacije Ujedinjenih Arapskih Emirata. Trenutno je član Nadzornog odbora Maastrichta. Drugim riječima, itekako je u nogometnoj tematici.

Ovog petka u razgovoru za Voetbal International velikim se riječima osvrnuo na nastupe 28-godišnjeg Alena Halilovića, koji iz kola u kolo igra sjajno.

I to ne bilo gdje, nego u jakoj nizozemskoj ligi.

Fortunin playmaker odlično je ušao u sezonu i u osam utakmica Eredivisie zabio dva gola te upisao asistenciju. Uz sve to, u nekoliko je utakmica bio najbolji igrač na terenu. Možda u inat svima onima koji su sumnjali te često govorili o njemu s predrasudama.

'Igrač kojeg jako volim gledati već neko vrijeme je Alen Halilović. Dječak s prošlošću, o kojem je puno rečeno i napisano. Ali sigurno igrač koji može napraviti razliku. Ja to zovem - pravi nogometaš, sjajna tehnika.'

O mogućnostima igrača koji je bio član Barcelone i Milana

Bivši izbornik također se pita koliko je još ostalo u rezervi za bivšeg vrhunskog talenta Barcelone i Milana.

'Naravno da postoji mnogo drugih faktora koji su bitni kako bi se došlo do najviše razine. Zatim to morate biti u stanju dosljedno isporučivati. Ne znam je li to još uvijek moguće za njega, ne poznajem ga dovoljno. I vjerojatno postoje razlozi za to što nije stigao do apsolutnog vrha. Ali on sigurno, vidi se, ima nogometne kvalitete za to.'

Prema Van Marwijku, trener Danny Buijs također je zaslužan kako za Halilovićev preporod, tako i za rast Fortune. Svojevremeno mu je i bio trener u Feijenoordu, u kojem je danas Luka Ivanušec, ali koji ove sezone dobiva mrvice u klubu iz Rotterdama.

'Kad gledam Fortunu, vidim momčad s puno energije. I ponekad me nogometno iznenade, kao na primjer protiv AZ-a. Danny je realan trener i to je njegovo pravo', završio je Van Marwijk.