ISPAO S POPISA 23-JICE

Španjolci i analitičari u čudu zbog Halilovića: Čačić je pogriješio!

01.06.2016 u 11:05

Bionic
Reading

Izbornik Ante Čačić u utorak je odredio konačan popis 23 igrača koje vodi na Euro u Francusku. Kako je sâm priznao, bio je na mukama jer igrači koje je pozvao sjajno su radili na treninzima, a četvoricu je morao prekrižiti. I onda je, nakon rovinjskog treninga, odredio da su višak - vratar Dominik Livaković te branič Duje Ćaleta-Car, kao i vezni igrači Domagoj Antolić i Alen Halilović

Prije nešto više od dva tjedna izbornik Ante Čačić objavio je popis 27 igrača na koje računa za Euro u Francuskoj. Naravno, od prvog se je dana špekuliralo tko će sigurno putovati, ali i tko je najizgledniji kandidat za odstrel. I jedini koji je više-manje bio siguran, jer pozvan je kao četvrti vratar, bio je mladi Dominik Livaković s kojim se Čačić pozdravio još prije odlaska u Rovinj.

Tada su ostala još tri otvorena mjesta, ali i šestorica kandidata koja bi te pozicije mogla popuniti. Bili su to Duje Ćaleta-Car, Domagoj Antolić, Alen Halilović, Marko Rog, Ante Ćorić i Duje Čop

'Antoliću je bolje otići na pripreme s klubom, s obzirom na to da će teško izboriti mjesto u veznom redu, a uskoro ionako imamo novu akciju, početak kvalifikacija za SP u Rusiji. Ispred mladog ofenzivca Halilovića sjajna je karijera i smatram da je bolje da se odmori te pripremi za nove izazove. Znam da svi žele ići na EP, ali mora prevladati razum. Nisam pod pritiskom, ali kao netko tko je svaki dan s momčadi, imam najbolji uvid u igrače i mogu se pogledati u ogledalo', obrazložio je Čačić svoj popis, odnosno razloge za otpis Halilovića, Antolića i Ćalete-Cara

No, nakon objave onih koji su višak, jasno je da su mnogi razočarani. Prije svih, razočarani su igrači, a kako pojedini mediji navode, Halilović i Ćaleta-Car odmah su spakirali stvari i otišli iz Rovinja.

Reakcije s njihove strane zasad nema, ali sigurni smo da im, posebice Haliloviću koji je od spomenute šestorice imao najčvršću poziciju, barem smo tako bili uvjereni s obzirom na pružene igre ovog proljeća u izuzetno jakoj španjolskoj Primeri, ovaj otkaz nije najbolje sjeo.

Možda je Čačić i u pravu da je bolje za igrače, kojima će na Euru minutaža biti upitna, ostati u klubovima i nametati se klupskim trenerima. Ali definitivno, Halilović je mogao biti jak džoker na klupi jer igrača njegovih mogućnosti nemamo. Eksplozivan, brz u driblingu i odličnog pregleda igre, koji zna puknuti iz daljine, ali i bezobrazno podvaliti protivniku.

Složili su se s tom tezom i dvojica nogometnih analitičara, ali koji su, zbog mira u kući, htjeli ostati anonimni i ne ulaziti u raspravu s Čačićem koji je ionako odgovoran za rezultat.

No, ono što je posebno zanimljivo jest da su na Čačićev izbor reagirali i gotovo svi španjolski mediji koji su prilično iznenađeni što je s njegova popisa ispao mladi nogometaš koji je vukao Sporting Gijon do ostanka u Primeri. 

'Halilović koji je ove sezone bio ključan dio Sportinga u borbi za opstanak u Primeri nadao se da će sudjelovati na svojem prvom velikom natjecanju s reprezentacijom, ali nije se našao na listi', piše dnevnik Sport.es.

Ukratko, analitičari s kojima smo razgovarali te svi španjolski mediji uvjereni su kako je Čačić pogriješio...

Ono što još čudi jest da se Čačić opet okomio na mladog Halilovića kojeg je i u Budimpešti za vrijeme prijateljske utakmice protiv Mađarske poslao na zagrijavanje cijelo drugo poluvrijeme, a onda mu nije dao ni minute. No, za razliku od Lovrena, koji je tada eksplodirao i javno rekao da neće igrati za reprezentaciju ako mu nije mjesto u početnoj momčadi, Halilović je sportski podnio taj potez te obećao kako će se i dalje truditi te se nadati pozivu.

Prema tome, o nekakvoj umišljenosti ili bahatosti, a kako su neki napisali i 'zvjezdanosti', kod Halilovića ne možemo govoriti. I sigurni smo da bi, bez riječi pogovora, nosio i lopte i vodu - samo da bude na Euru u Francuskoj.

Ovako će, iako se svi kunu u njega da je budućnost hrvatskog nogometa, ostati samo običan navijač pred TV-ekranima. Bez prilike da skuplja iskustvo koje bi jednog dana trebalo koristiti Hrvatskoj.