psk_2

kako će ovo završiti?

Sprema li se 'namještaljka' na Euru? Rumunji i Slovaci mogli bi se 'dogovoriti'...

  • Janko Badrić
  • Zadnja izmjena 24.06.2024 09:48
  • Objavljeno 24.06.2024 u 09:48
Bionic
Reading

Sustav natjecanja na Europskom prvenstvu u Njemačkoj može rezultirati utakmicom koju nitko neće htjeti gledati - ili koja bi mogla privući pažnju Uefe zbog mogućih nepravilnosti

Sistem natjecanja na Europskom prvenstvu u Njemačkoj može organizirati utakmicu koju nitko neće htjeti gledati ili koja bi mogla privući pažnju Uefe zbog mogućih nepravilnosti.

Uoči 3. kola skupine E na Euru, situacija je gotovo nevjerojatna: sve četiri reprezentacije: Rumunjska, Belgija, Slovačka i Ukrajina imaju po tri boda, odnosno po jednu pobjedu i jedan poraz.

Ako znamo da će četiri boda biti dovoljna za prolazak u osminu finala, čak i kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe, jasno je što odgovara Rumunjskoj i Slovačkoj.

Ovim reprezentacijama remi u međusobnom susretu osigurava plasman u osminu finala. U tom scenariju, Rumunjska će biti prva ili druga (ovisno o rezultatu utakmice Belgija - Ukrajina), dok će Slovačka biti trećeplasirana. U drugoj utakmici, remi ne odgovara Ukrajini jer ima najlošiju gol-razliku u skupini E.

  • +23
Belgija - Rumunjska, Euro (22.6.2024.) Izvor: EPA / Autor: ANNA SZILAGYI

U takvom scenariju, situacija u grupi E Europskog prvenstva postaje ključna za Rumunjsku, Slovačku i Ukrajinu. Rumunjska ima priliku završiti kao prva ili druga u grupi, ovisno o rezultatu utakmice između Belgije i Ukrajine. Ako Belgija pobijedi Ukrajinu, Rumunjska će zauzeti drugo mjesto u grupi. S druge strane, ako Ukrajina iznenadi i pobijedi Belgiju, Rumunjska može završiti na prvom mjestu u grupi.

Slovačka se nalazi u situaciji gdje će, bez obzira na ishod svog susreta s Rumunjskom, zauzeti treće mjesto u grupi. To im omogućava prolazak u osminu finala kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane momčadi u grupnoj fazi.

  • +17
Slovačka - Ukrajina, EURO 2024.; 21.6.2024. Izvor: EPA / Autor: Christopher Neundorf

Ukrajina, s druge strane, mora pobijediti Belgiju ako želi proći u osminu finala. Remi ili poraz ne dolaze u obzir zbog njihove najslabije gol-razlike među reprezentacijama u skupini. Njihov put u osminu finala isključivo ovisi o njihovom rezultatu.

Unatoč situaciji gdje se čini da bi remi između Slovačke i Rumunjske mogao odgovarati objema reprezentacijama, važno je napomenuti da nema naznaka da bi te momčadi namještale rezultat. Treće mjesto u grupi donosi Slovacima potencijalni dvoboj s jakim suparnicima poput Španjolske ili Engleske u osmini finala, što ih vjerojatno potiče na borbu za pobjedu.

Posljednje kolo grupe E na rasporedu je u srijedu od 18 sati.

Standings provided by Sofascore
sve osim nogometa

Učitavanje...

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal