VELIKI SKANDAL

Sprema se kaos; olimpijcima u atletici oduzet će medalje!

04.08.2015 u 11:03

Bionic
Reading

Ne stišava se bura koju su svojim pričama izazvali njemački ARD i britanski Sunday Times u vezi više od 800 atletičara sa sumnjivim krvnim nalazima. Oglasio se predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach

Svijet sporta ostao je u šoku nakon što je objavljeno kako je na 12 tisuća krvnih testova napravljenih na pet tisuća atletičara u razdoblju od 2001. do 2012, njih čak više od 800 bilo dvojbeno.

Sumnjivi atletičari osvojili su čak 146 medalja na Svjetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama, što je natjeralo i na reakciju predsjednika MOO-a Thomasa Bacha.

'U ovome trenutku to su samo pretpostavke i moramo respektirati presumpciju nevinosti. Ako se pokaže da ima slučajeva koji su povezani s rezultatima na Olimpijskim igrama, MOO će djelovati s nultom tolerancijom, prema našim uobičajenim pravilima', najavio je Bach.

To bi za dopingirane olimpijce u atletici značilo višegodišnju suspenziju, brisanje rezultata s Igara te oduzimanje novčanih nagrada i medalje ako su osvojene.

Inače, čeka se detaljan odgovor Krovne svjetske atletske federacije (IAAF) za koju se tvrdilo da je nemarno provodila doping kontrolu. Predsjednik IAAF-a na odlasku Lamine Diack je te optužbe nazvao smiješnima.