poslušajte reakciju

Teško se ozlijedio i nije ga bilo preko 1000 dana; sada se vratio na oduševljenje publike

17.10.2024 u 17:24

Bionic
Reading

Košarkaš Chicago Bullsa, Lonzo Ball (27), odigrao je svoju posljednju utakmicu u NBA ligi 4. siječnja 2022. godine, a nakon teške ozljede lijevog koljena napokon se vratio na teren nakon čak 1.006 dana pauze.

Ono što je u početku izgledalo kao jednostavna ozljeda meniskusa, s predviđenim oporavkom od šest do osam tjedana, pretvorilo se u dugotrajan i kompliciran proces. Ball je nakon toga morao proći kroz tri artroskopije, a u ožujku 2023. godine imao je transplantaciju hrskavice kako bi pokušao spasiti svoju karijeru.

Sinoć, gotovo tri godine kasnije, Ball se vratio na parket u pobjedi svog tima protiv Minnesota Timberwolvesa, rezultatom 125:123, u pripremnoj utakmici. U 15 minuta igre postigao je 10 poena i pokazao da nije zaboravio igrati košarku. Najvažnija vijest za njega i njegov tim bila je da nije osjećao nikakve bolove ili poteškoće nakon utakmice, čime je završio dugi oporavak koji je izgledao beskonačno.

Kada ga je trener Billy Donovan odlučio izvesti iz igre, publika u United Centeru ustala je i nagradila ga velikim pljeskom, na što im je Ball srdačno uzvratio. Njegov povratak na teren smatra se medicinskim čudom, budući da nije poznato da se bilo koji vrhunski sportaš uspio oporaviti nakon transplantacije meniskusa i hrskavice, zamijenjenih okcidentalnohondralnim alograftom.

'Ovo je nešto od čega se nitko zaista nije oporavio, pa ću ja biti prvi', izjavio je Ball, ne skrivajući zadovoljstvo zbog konačnog završetka agonije koja je trajala gotovo tri godine.