Europska nogometna prvenstva

Top 5 finala eura: Priče koje su oblikovale nogometnu povijest

12.07.2024 u 12:03

Bionic
Reading

Europska nogometna prvenstva ponudila su nam sjajne, nezaboravne priče, nogometne bajke

Prisjetimo se onih najupečatljivijih:

1.DANSKA – NJEMAČKA 2:0 (1992.)

Jedna od najuzbudljivijih priča u povijesti nogometa, pogotovo zbog političkog backgrounda u kojem se dogodila. Naime, Danska se nije ni kvalificirala za nastup na Euru u Švedskoj, međutim, kako je Jugoslavija izbačena s turnira zbog sankcija samo par tjedana prije početka, Danci su dobili pozivnicu i okupili se na pripremama, a igrači su doslovno stigli 's plaže', dok su koristili ljetni odmor. Možda im je to i pomoglo, potpuno rasterećeni, sretni što su uopće dobili priliku nastupiti, odigrali su fantastičan turnir i stigli do finala s tada nadmoćnom, favoriziranom Njemačkom, na čelu s Klinsmannom i Effenbergom, koja je dotad rušila sve prepreke pred sobom. A onda je stiglo finale s Danskom u kojem se očekivao njihov konačni trijumf.

Ali, bio je to račun bez… Danaca, za koje su blistali Peter Schmeichel na vratima i genij Briana Laudrupa na terenu. U nezaboravnom finalu u Göteborgu, Jensen i Vilfort režirali su senzaciju, pobjedu Danske od 2:0 koja je zaista postala dio nogometne povijesti.

2. ČEHOSLOVAČKA – ZAPADNA NJEMAČKA 2:2 (1976.)

U Beogradu u ovom izdanju Eura, Nijemci su, kako to već obično biva, bili top favoriti. Ali, 90 minuta odluke na Marakani ponudilo je potpuno drugačiji scenarij, Čehoslovaci su potpuno neočekivano dominirali i već nakon pola sata poveli s 2:0 golovima Švehlika i Dobiaša. Naravno, staro nogometno pravilo da Nijemce nikada ne treba otpisivati vrijedilo je i ovog puta: smanjio je Dieter Müller, a Hölzenbein u 89. minuti anulirao prednost Čehoslovaka – 2:2. I tako je odluka pala u seriji jedanaesteraca, koja će vječno ostati upamćena po zgoditku Antonina Panenke koji je „potkopao“ loptu i matirao velikog Seppa Maiera, a taj stil izvođenja penala i dan-danas nosi ime po proslavljenom strijelcu. Kako je Uli Hoeness promašio, Čehoslovačka je stigla do titule!

3. PORTUGAL – GRČKA 0:1 (2004.)

Finala Eura donijela su brojne antologijske storije, ali ovo iz Lisabona ipak ostaje upamćeno kao najveće iznenađenje ikada u finalima velikih natjecanja, usporedivo jedino s čudom iz Rio de Janeira, kad je Urugvaj osvojio Mondial 1950, pred 200.000 gledatelja protiv Brazila.

Grci su, naime, bili totalni autsajderi na turniru, ali su do savršenstva prakticirali defenzivni, netko će reći i destruktivni anti-nogomet, pravi 'catenaccio' pod palicom njemačkog stratega Otta Rehhagela. Stoga, kad su i stigli do završnice, malo tko je vjerovao da mogu iznenaditi Portugalce u njihovom domu, po talentu su domaćini izgledali barem za klasu jači. Uz titansku obranu, Grčkoj je bio dovoljan pogodak Charisteasa za 1:0 i titulu koju ni sami Grci sigurno nisu ni sanjali prije Eura!

4. NIZOZEMSKA – SSSR 2:0 (1988.)

Ovaj Euro u Njemačkoj i finale s Olimpijskog stadiona u Münchenu poseban je jer se čak i ne pamti po konačnom ishodu, nego po jednom pogotku i jednom velemajstoru nogometa, a ime mu je – Marco Van Basten! Fantastični golgeter 'Oranjea' proslavio se na turniru postigavši hat-trick Englezima, a u polufinalu u Hamburgu zabio pobjedonosni pogodak protiv domaćina Njemačke.

No, sve su to bili samo 'aperitivi' prije najveće poslastice – epskog voleja iskosa u finalu protiv Sovjeta, remek djela od zgoditka koji se i sad vrti u svim špicama nogometnih emisija, poteza koji se možda ponajviše ikada približio savršenstvu po svojoj ljepoti, umijeću i efektnoj egzekuciji. Inače, trijumf Nizozemske zaokružio je Van Bastenov 'najbliži suradnik', Ruud Gullit – 2:0.

5. NJEMAČKA – ČEŠKA 2:1 (1996.)

Finale Eura iz Engleske zaslužilo je uvrštenje u Top 5 također iz jednog specifičnog razloga, jer je odlučeno na drugačiji način od svih prethodnih (i budućih) sudara za velike trofeje. Na legendarnom Wembleyu sastali su se Nijemci, kao vječni aspiranti za pokal i tadašnjih hit turnira, sjajna Češka, koja je najavila – reprizu spomenutog finala iz Beograda 1976. i povela pogotkom Bergera u 59. minuti iz jedanaesterca. Nijemci se, naravno, nisu predali, tradicionalna upornost isplatila im se kad je Bierhoff u 73. minuti poravnao na 1:1.

Tako je meč otišao u produžetke koji su odlučeni po pravilu koje je kratko trajalo, ali Njemačkoj donijelo trijumf, takozvani 'Zlatni gol' (nakon kojeg meč završava neovisno o minuti produžetka kad je postignut). A opet je junak bio Bierhoff, koji je u 95. minuti matirao češkog vratara Koubu i to je bio – kraj priče, 2:1, trijumf Njemačke!

Kako bi dodatno uživao u nadolazećim finalima sportskih spektakala poput Eura 2024, Copa Americe i Wimbledona, iskoristi PSK promociju Kako bi dodatno uživao u nadolazećim finalima sportskih spektakala poput Wimbledona, Eura 2024 i Copa Americe iskoristi PSK promociju Kuća časti 5+1! U vremenu do 21. srpnja, odigrajte pet listića u pet različitih dana i vaša šesta oklada je na kuću. Uz besplatne oklade od 3 ili 10 eura, uživajte u uzbudljivom praćenju sportskih događaja. Uz PSK igrajte kao prvaci, a više o promociji pogledajte ovdje.