SPORT U DRUGOM PLANU

Ubijaju im sunarodnjake pa su se odlučili na drastičan potez

20.02.2014 u 13:53

Bionic
Reading

Ukrajinski sportaši ne mogu u miru uživati i natjecati se na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju zbog krvavih prosvjeda u njihovoj zemlji

Podsjećamo, u prosvjedima u Kijevu ubijeno je najmanje 35 osoba, a ozlijeđenih je možda već i tisuću. Stravične scene koje dolaze iz Ukrajine potresno su djelovale na njihove sportaše u Sočiju.

Ukrajincima je prvo odbijen zahtjev da nose crni flor za vrijeme natjecanja, jer to nije u pravilu s olimpijskom poveljom. Nakon toga se alpska skijašica Bogdana Matsotska (24) odlučila na drastičan potez. Napustila je Igre zbog kaosa u Ukrajini o čemu je javnost obavijestio Međunarodni olimpijski odbor. Njezin potez potvrdio je i predsjednik Ukrajinskog olimpijskog odbora Sergej Bubka.

No to nije bilo sve. Iako je legendarni skakač u vis pozvao ukrajinske sportaše na jedinstvo i ostanak (ali je isto tako izjavio da respektira i odluke kao što je ova Bogdanove), oko polovice olimpijske ukrajinske delegacije (koja je imala 45 ljudi) slijedila je primjer Bogdanove te je otišla iz Sočija.

'U znak solidarnosti s borcima na barikadama i u znak protesta protiv kriminalnih radnji koje su napravljene prema prosvjednicima od strane neodgovornog predsjednika i njegove vlade mi odbijamo daljnji nastup na Olimpijskim igrama. Slava Ukrajini i njezinim herojima', napisala je na Facebooku Bogdanova zajedno s ocem i trenerom Olegom.