psk_2

ZANIMLJIV TRENUTAK

Uoči prvog sučevog zvižduka Englezi kleknuli, Hrvati nisu, a evo kakva je bila reakcija navijača na tribinama Wembleyja

Bionic
Reading

Uoči utakmice između Engleske i Hrvatske na Wembleju, reprezentativci Gordog Albiona su nakratko kleknuli, a s tribina se ipak nisu čuli zvižduci njihovih vlastitih navijača čega su se pribojavali

Utakmice engleske reprezentacije imaju uvertiru, je njihovi nogometaši kleče te na taj način prosvjeduju protiv diskriminacije, rasizma, nepravde i nejednakosti. S takvom praksom su nastavili i na Euru iako su u priremnim utakmicama bili izviždani od dijela svojih navijača.

Prije susreta s Hrvatskom iz Engleskog nogomenog saveza su zamolili navijače da ne zvižde i ne vrijeđaju igrače koji kleče.

'Potičemo one koji se protive ovoj akciji da razmisle o poruci koju šaljete igračima koje podržavate. Molimo vas da poštujete njihove želje i ne zaboravite da bismo svi trebali biti jedinstveni u borbi protiv diskriminacije. Zajedno. Potrudit će se za vas. Dajte sve od sebe za njih', pisalo je u priopćenju FA.

I taj apel je urodio plodom. Engleski reprezentativci su prije prvog sučevog zvižduka kleknuli par sekundi, a s tribina se čuo gromoglasan pljesak (iako je bilo u manjoj mjeri i pojedinaca koji su zviždali).

  • +15
Engleski navijači, Engleska - Hrvatska, Euro 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

S druge strane hrvatski reprezentativci nisu se pridružili Englezima u klečanju. Ništa neočekivano, jer je Hrvatski nogometni savez još ranije objasnio stav naših igrača.

'Hrvatski nogometni savez i hrvatski reprezentativci uvijek i svugdje osuđuju sve oblike diskriminacije. Pritom, naravno, poštujemo pravo svakog pojedinca i organizacije da odabere kako će se i kada boriti protiv rasizma ili u neku drugu svrhu. Hrvatski nogometni savez smatra da svi igrači imaju pravo na svoje mišljenje o ovakvim temama i pravo na odabir kako će se prema tome postaviti.'

  • +33
Navijači, Engleska - Hrvatska, Euro 2021., London, 13.6.2021. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'Hrvatski reprezentativci zajednički su odabrali prije utakmice s Belgijom kako neće klečati te su mirnim stavom poštovali klečanje svojih belgijskih kolega. Hrvatski nogometni savez poštuje stav hrvatskih reprezentativaca te neće nametati obvezu klečanja koje u kontekstu hrvatske kulture i tradicije ne predstavlja simbol borbe protiv rasizma ili diskriminacije.

U kontekstu ove teme, najvažnijom smatramo činjenicu da hrvatski reprezentativci svojim djelima kroz cijelu karijeru pokazuju da cijene svaku osobu, suigrače i protivnike, te ne rade razliku po socijalnim, rasnim, vjerskim, etničnim ili drugim osobinama, a to je vrijednost koju promiče i Hrvatski nogometni savez', poručili su nedavno iz Saveza.