GOST BRIEFINGA

Vranković otkrio za koga je Dražen Petrović navijao: Jedini sam znao tu tajnu...

17.10.2024 u 10:46

Bionic
Reading

Legendarni hrvatski košarkaš, 60-godišnji Stojko Vranković, bio je gost na emisiji Briefing, a u kojoj je podsjetio na mnoge zanimljivosti iz života pokojnog Dražena Petrovića

Dražen Petrović bi 22. listopada proslavio 60. rođendan da nije poginuo u prometnoj nesreći 7. lipnja 1993. godine u Njemačkoj.

U čast na velikana hrvatske košarke, nikad prežaljenog Dražena, Stojko Vranković je bio gost TV emisije Briefing, i prisjetio se brojnih trenutaka provedenih s hrvatskim sportskim velikanom.

Vranković i Petrović su vršnjaci, a čuveni centar je devet mjeseci stariji od Dražena.

'Zapravo smo se upoznali 1980. na pripremama za europsko kadetsko prvenstvo koje su trajale 64 dana. Bili smo cimeri u sobi. On je iz Šibenika, a ja iz Drniša. Sličan mentalitet. Slično smo razmišljali i jako brzo kliknuli. Kada sam god bio u Zagrebu, bio sam u gost u njegovom stanu gdje su većinom bili i Draženova mama Biserka i otac Jole. Zvali smo ga Pećo, u Americi su ga zvali Petro, Talijani Amadeus, najmanje Dražen...', pričao je Vranković u emisiji Briefing.

Vranković je dodao kako se Petrović ponašao kao Spartanac, kada je košarka u pitanju.

'Bio je vrhunski radnik i profesionalac. Jako je volio trenirati. Kod Dražena se znalo kada se navečer ide kući jer ga je ujutro čekao trening. Ljeti je bio u Šibeniku, kupali smo se na Jadriji i u Vodicama, ali smo uvijek gledali da plaža ima košarkaški teren. Moralo je sve biti vezano uz košarku. Kada bi se našli u Zagrebu, otišli bi do Kavkaza pa do Saloona. Ali Dražen je živio kao Spartanac. Nikada nije pio alkohol. A mi ostali smo znali popiti, ne mogu reći da nismo'.

Na pitanje, je li istina da je Dražen bio veliki zavodnik kojeg su žene obožavale, a i on njih.

'Jeste, istina je. Ali ne bih o detaljima', rekao je Vranković.

Vranković se prisjetio zadnje večeri koju je proveo s Draženom. Bilo je to u poljskom Wroclawu, gdje je Hrvatska igrala utakmicu kvalifikacija. Dražen je sljedećeg dana poginuo.

'Nismo baš dobro odigrali tu utakmicu protiv Slovenije. On je bio dosta nezadovoljan i nekako neobično nervozan. Rano ujutro smo išli na aerodrom iz Wroclawa za Frankfurt. Autobus je dolazio, pogledao sam u Dražena i vidio da vozač ne obraća pažnju i te je malo nedostajalo da ga ne udari retrovizorom pa sam viknuo 'Dražene, pazi glavu'. Znao sam da će Dražen ostati u Frankfurtu. Prije Wroclawa smo igrali turnir u Španjolskoj i mislim da smo prespavali u Frankfurtu i to popodne smo trebali nas dvojica da ići za München, ali je padala jaka kiša i on je rekao da je umoran i da mu se ne da i da će, kada se bude vraćao iz Wroclawa vidjeti hoće li ostati u Njemačkoj ili se vratiti za Zagreb. Nažalost, ostao je. Kada smo sletjeli u Frankfurt, svi su znali da on tamo ostaje, a ja sam jedini znao zašto ostaje, odnosno da ide za München i s kime'.

Na pitanje, je li Dražen bio zaljubljen u Klaru Szalantzy, koja je upravljala automobilom u trenutku kada je Dražen poginuo, Vranković je odgovorio.

'Ne bih rekao. Ta je veza bila kratka. Nije on nešto posebno pričao o tome, da je to iz veze preraslo u ljubav. Kao što ste rekli, bio je veliki zavodnik'.

Vranković je otkrio još nekoliko nepoznatih detalja iz Draženovog života.

'Dražen i Vlade Divac su bili prijatelji, ali ne mislim da je to bilo veliko prijateljstvo. Kada se dogodila tragedija, Aco i ja smo u nevjerici stajali na balkonu i on mi je rekao: ‘ja sam mu brat, ali tebe je volio više od brata'.

Manje je poznato je da je Dražen bio veliki navijač zagrebačkog Dinama.

'Dražen je bio veliki navijač Dinama, a Hajduk je tada bio bolji od Dinama pa smo mu oko toga znali vaditi mast', prisjetio se Vranković, inače hajdukovac.