VJEŠT I S RUKAMA

Vrhunski nogometaš prije 30 godina bio bi i svjetski rekorder

03.12.2014 u 08:26

Bionic
Reading

Odličan španjolski veznjak i igrač Manchester Cityja David Silva, kojeg zovu i Merlin, pokazao je još jednu vještinu. Naime s nogom i loptom zna sve, a sada je pokazao da se vrlo dobro snalazi i u slaganju zahtjevne Rubikove kocke

Riječ je o poznatoj mehaničkoj igrački koju je 1974. izumio mađarski kipar i profesor arhitekture Ernő Rubik. Svaka od šest strana Rubikove kocke ima devet kvadratića, a matematičari su izračunali da postoji oko 43 trilijuna kombinacija za njeno slaganje. Unatoč tome, kocku je moguće složiti s manje od 30 poteza.

Prema tome, svatko tko je zna složiti zaslužuje svaku pohvalu, a još ako to napravi u kratkom vremenu, zaslužuje dodatno poštovanje. A jedan od njih je i prvotimac Manchester Cityja David Silva - uspio ju je složiti za svega 16 sekundi i s 20 poteza.

Rezultat je to kojim se baš i ne može pohvaliti puno ljudi u svijetu jer u vrijeme kada je kocka izumljena svjetski rekord bio je daleko iznad Silvinog rezultata - vrijeme pobjednika (Jury Froeschl) iznosilo je 38 sekundi. Prvo međunarodno natjecanje održano je 5. lipnja 1982. u Budimpešti, a s vremenom od 22,95 sekundi pobijedio je Minh Thai. Aktualni svjetski rekord datira iz 2013, postavio ga je Nizozemac Mats Valk i iznosi 5,55 sekundi.

Iako bi netko možda i pomislio da je riječ o PR triku Manchester Cityja, isto su pokušali i Pablo Zabaleta i Eliaquim Mangala, međutim oni je nisu uspjeli složiti.