PREVARANTI VREBAJU

Ako vam je stalo do digitalne sigurnosti tijekom godišnjeg, ne nasjedajte na ovo

23.06.2024 u 20:49

Bionic
Reading

Kriminalci mogu lako presresti podatke o kreditnoj kartici i poruke na telefonu ako napravite uobičajenu pogrešku na odmoru, upozoravaju stručnjaci

Prevaranti prazne bankovne račune turista pristupajući podacima o kreditnim karticama, pa čak i njihovim porukama, no postoji nekoliko ključnih trikova koji će vam pomoći da se zaštitite od kibernetičkih kriminalaca dok ste na odmoru, kažu stručnjaci.

Izbjegavajte javne Wi-Fi mreže

Javne Wi-Fi mreže nude se u zračnim lukama, hotelima, teretanama, restoranima i javnim parkovima diljem svijeta. No one predstavljaju značajne sigurnosne rizike, rekli su stručnjaci koji stoje iza antivirusnog softvera McAfee. Tvrtka za online zaštitu objavila je niz savjeta kako bi pomogla korisnicima da ne dožive prijevaru, osobito tijekom putovanja.

Hakeri mogu lako presresti podatke koji se prenose putem javnih Wi-Fi mreža, kažu. To uključuje pristup lozinkama za prijavu, podacima o kreditnoj kartici i osobnim porukama. 'Izbjegavajte pristup osjetljivim računima ili obavljanje financijskih transakcija dok ste povezani na javni Wi-Fi', piše The Sun.

Koristite VPN

'Umjesto toga, koristite virtualnu privatnu mrežu (VPN) za šifriranje svoje internetske veze i zaštitu podataka od znatiželjnih očiju.' VPN-ovi, ili virtualne privatne mreže, dijelovi su softvera koji će vam ponuditi daleko veću razinu privatnosti i sigurnosti na mreži.

Kada se aktiviraju, mijenjaju 'adresu' računala, laptopa, tableta ili mobitela. VPN-ovi mogu pomoći u zaštiti tijekom surfanja na javnom Wi-Fi-ju i u inozemstvu, iako su zabranjeni u nekim zemljama. No ne brinite se, legalni su u dosta zemalja diljem svijeta, uključujući SAD, Kanadu i većinu Europe. Ilegalni su pak u zemljama u kojima vlade prakticiraju neki oblik internetskog nadzora ili cenzure.

'Ako zlonamjerni akteri pokušaju presresti vaš web promet, vidjet će samo iskrivljeni sadržaj zahvaljujući funkcionalnosti enkripcije VPN-a', kažu iz McAfeeja.

Pazite na osjetljive podatke

'Kada se povežete s web stranicom, informacije putuju s vašeg uređaja prema toj web stranici, a one mogu uključivati osjetljive podatke poput onih za prijavu na bankovni račun, e-mail ili društvene medije.'

FTC je rekao da bi oni koji koriste javne Wi-Fi mreže trebali dvostruko provjeriti je li veza šifrirana. 'Potražite simbol lokota ili https u adresnoj traci lijevo od adrese web stranice. Ovo također funkcionira na mobilnom pregledniku.' Naravno, premda znak lokota ne jamči da ste sigurni na web stranici, on i dalje pruža utjehu da se sve što tamo radite automatski ne prikuplja i pohranjuje tko zna gdje.

McAfee je također poručio putnicima da budu oprezni s pretjeranim dijeljenjem fotografija s odmora na društvenim mrežama. 'Objavljivanje lokacije u stvarnom vremenu ili dijeljenje pojedinosti o planu putovanja može vas učiniti metom provalnika i kibernetičkih kriminalaca', navodi se.

'Razmislite o tome da pričekate s objavljivanjem novosti o putovanjima dok ne dođete kući.'

sve osim nogometa

Učitavanje...