NOVI IOS 11

Automatski se riješite neiskorištenih aplikacija

16.06.2017 u 09:42

Bionic
Reading

Priznajte! Od svih aplikacija koje imate instalirane na vašem iPadu i iPhoneu...koliko ih koristite svaki dan?

Zbilja su veliki izgledi da imate bar nekoliko appova koje na uređaju držite 'samo zato jer će vam jednoga dana trebati'. Zahvaljujući novitetima za iOS 11, olakšat ćete si život i osloboditi hrpu prostora na uređaju. Operativni sustav će vam omogućiti da brišete aplikacije, a da zadržite njihove postavke i sačuvane podatke. Cydia Geeks prvi su zapazili ovu značajku koju Apple naziva 'offloading' i čini se da je riječ i pravoj stvari za ljude koji se neprekidno bore sa slobodnim prostorom na svojim telefonima.

Trenutna značajka 'Storage & iCloud Usage' na iPhoneu promijenit će ime u 'iPhone Storage' kada stigne iOS 11. U sklopu ovog izbornika moći ćemo pronaći opciju 'Offload Unused Apps' ili (rasteretite neiskorištene aplikacije) koju je moguće uključiti ili isključiti. Appleov izbornik kaže 'automatski rasteretite neiskorištene aplikacije kada vam ponestane prostora. Vaši dokumenti i podaci bit će sačuvani'.

Štoviše, izgleda da ćemo moći izabrati pojedine aplikacije koje želimo 'offloadati' ako ne vjerujete Appleovoj oštroumnoj procjeni. Ako izaberete 'Offload App' za pojedinu aplikaciju, Apple kaže: 'Ovo će osloboditi prostor koji apliacija zauzima, no sačuvat će njezine dokumente. Reinstalacija aplikacije vratit će vam vaše podatke i app će biti dostupan u App Storeu'.

Valja naglasiti da mnoge aplikacije poput Google Drivea, Facebooka i Twittera već spremaju podatke na cloud, što znači da ih je vrlo lako brisati i reinstalirati po potrebi. Aplikacije koje imaju sačuvane pozicije, poput igara, bit će spašene novom opcijom za čuvanje prostora. Ova opcija bi nam bez problema mogla razbiti naviku zadržavanja aplikacija u slučaju da ih jednog dana zatrebamo.