TEHNO RECENZIJE

Avangardne slušalice za avangardnu publiku: Isprobali smo Huawei FreeClip

30.06.2024 u 18:36

Bionic
Reading

Najnovije bežične slušalice iz Huaweija nastoje plijeniti pažnju vrlo avangardnim dizajnom i izdržljivom baterijom

U svijetu gdje male bežične slušalice slijede sve manji broj dizajnerskih filozofija, Huawei je odlučio promijeniti stvari predstavivši proizvod zbilja jedinstvenog dizajna. FreeClip je bluetooth slušalica otvorenog dizajna koja obuhvaća uho s vanjske strane te ispaljuje zvuk direktno u ušni kanal.

Dizajn na koji se treba naviknuti

Radi se o iznimno laganim slušalicama koje se sastoje od vanjskog dijela koji vrši pritisak na stražnji dio uha. Povezani prednji dio nastavlja se u kuglicu s otvorom za zvučnik koja je uperena izravno u uho.

Slušalice je upravo zbog prilično vanzemaljskog dizajna isprva bilo dosta teško namjestiti na uho, no s vremenom nam je, što zahvaljujući fotografijama dostupnima na službenoj stranici, što pomagalima poput ogledala, to pošlo za rukom.

Kvaliteta zvuka

FreeClip na stavljanje u uho reagira zvučnom potvrdom, lako se uparuje putem Bluetootha te je iznenađujuće nenametljiv. S obzirom da je riječ o slušalici otvorenog tipa slušaoc ne mora brinuti o isključivanju od vanjskog svijeta i opasnostima koje to donosi. Pošto zvučnik nije direktno u uhu, zvuk također ima mjesta za disanje, proširujući zvučnu pozornicu i olakšavajući razaznavanje raznih instrumenata.

S druge strane, zbog udaljenosti od uha i relativno oskudne glasnoće, reprodukcija dubokih tonova je nešto o čemu se kod FreeClipa može samo sanjati. Pojačavanje basa unutar posvećene aplikacije samo nanosi štetu srednjetoncima i visokotoncima te ga zbog toga ne bismo preporučili.

Neke pjesme za 'zahvalnim' bas linijama poput Fleetwood Macovog Dreamsa zvuče lijepo, no ako u nekom trenu odlučite pojačati Prodigyjev Diesel Power ili Slydeov Make it Loud, zapanjit će vas manjak niskotonaca i srednjetonaca. Slušalice također u nezgodnim trenucima vole gušiti visokotonce, ostavljajući vrlo mlak dojam po pitanju glazbene reprodukcije.

Nisu za trčanje, ali imaju izvrsnu bateriju

Ergonomija slušalica je, s druge strane, izvrsna, makar vjerujemo da pri ekstremnijoj trešnji poput intenzivnijih treninga ili trčanja mogu spasti s ušiju. Također nas brine što su otporne samo na prašinu i lakše zapljuskivanje vodom, što znači da ih se mora skinuti ako počne padati kiša. S druge strane, zbog neobičnog dizajna smatramo da njihova primjena nije ni planirana za sportske aktivnosti, već za večernje izlaske gdje mogu poslužiti kao intrigantan modni detalj.

Senzori za dodir kojima se dvostrukim dodirom prebacuje na sljedeću pjesmu, dok trostrukim pauzira i nastavlja produkcija rade samo povremeno, što će Huawei, vjerujemo, riješiti sa sljedećom iteracijom uređaja. Slušalice tijekom poziva solidno reproduciraju zvuk s druge strane, uz naglasak da na drugoj strani glas zvuči šuplje i s jekom. Konačno, činjenica da je riječ o otvorenoj slušalici, zvuk se prilično lako da čuti u okolini, što nije bogznakakvo rješenje za proizvod ovog tipa. Ako slušate podcaste, također ćete se susresti s problemima, jer slušalice same po sebi nisu glasne pa će govor iz okoline učinkovito ugušiti ovo što pokušavate čuti.

Huawei FreeClip, s druge strane, ima iznimno vrijeme reprodukcije glazbe od 8 sati, dok zahvaljujući kutijici s baterijom može izdržati do 36 sati.

Samo za šmekere

Uz sve navedeno i cijenu od oko 150 eura, slušalice Huawei FreeClip zanimljiv su koncept kojemu trebaju dodatne iteracije da bi sazrio. One donose solidnu bateriju, ne vrše pritisak na uho i izgledaju moderno. Stvari koje im zasad nedostaju su kvaliteta zvuka, čistoća poziva i učinkovitost dodirnog sučelja. Ako tražite puno bolji zvuk u relativno istom cjenovnom razredu, preporučili bismo neke učinkovitije proizvode poput Sonyjevih stelarnih WF-1000XM5.

  • +4
Huawei FreeClip Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina
  • Ime: Huawei FreeClip
  • Proizvođač: Huawei
  • Veza: Bluetooth 5.3
  • Podrška za Codec: AAC, SBC, LC3, L2HC
  • ANC: Nema
  • Prostorni zvuk: Nema
  • Baterija: 8 sati za slušalice, 36 sati sa punjačem kutijicom
  • Težina slušalice: 5.6 g
  • Težina punjača: 44.5 g
  • Cijena: 199.99 eura
  • Ustupio: Huawei
>