kineski div

Huawei se oporavlja od 'američke packe': Skočila im prodaja mobitela

24.06.2024 u 15:59

Bionic
Reading

Huaweijev operativni sustav za mobitele HarmonyOS broji 900 milijuna aktivnih korisnika, objavio je šef odjela za potrošačku elektroniku Richard Yu, naznačivši da se kineski div oporavlja od američkih trgovinskih ograničenja, uz skok prodaje mobitela od početka godine.

Kompanija je razvila vlastiti operativni sustav zbog američkih sankcija koje su joj od početka desetljeća blokirale pristup Googleovom Androidu.

Početkom lipnja 2021. godine Huawei je javnosti predstavio operativni sustav Harmony, a u kolovozu prošle godine iznenadili su svjetsku javnost novom serijom mobitela Mate60, u koje su, kako se vjeruje, ugrađeni čipovi razvijeni u Kini. Mnogi su seriju protumačili kao Huaweijev povratak na tržište mobitela u višoj cjenovnoj kategoriji nakon godina problema koje su mu zadala američka ograničenja.

Istraživačka tvrtka TechInsights bila je testirala Huaweijev novi mobitel i zaključila da ga pokreće novi čip Kirin 9000S, koji je po njihovoj procjeni proizveo kineski Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC).

Huaweijev prihod porastao je lani za 9,63 posto, a član uprave Ken Hu najavio je znatno veći prihod u 2024., istaknuvši oporavak u poslovanju s mobitelima.

U prvim tjednima 2024. kompanija je ponovo zauzela prvo mjesto na domaćem tržištu mobitela, svrgnuvši s trona američki Apple, prema izvješću Counterpointa iz veljače. Huawei se vratio na vrh ljestvice prvi puta otkada ga je SAD u svibnju 2019. uvrstio na 'crnu listu', dodaje se.

U prvih pet ovogodišnjih mjeseci prodaja novih Huaweijevih mobitela poskočila je u prvih pet ovogodišnjih mjeseci za 72 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, rekao je Yu u ponedjeljak.

U prvom tromjesečju prihod kompanije poskočio je za 37 posto, na 178,8 milijardi juana (24,7 milijardi dolara). Dobit je gotovo usedmerostručena,, na 19,6 milijardi juana.

Yu je također rekao da će krajem godine javnosti predstaviti i Mate 70, nasljednika Mate 60 Pro, s operativnim sustavom HarmonyOS Next.

sve osim nogometa

Učitavanje...