EDUKACIJA O PRIJEVARAMA

Crnogorci preuzeli 'Srebrne surfere', hrvatski internetski vodič za starije

03.06.2024 u 09:22

Bionic
Reading

Agencija za elektroničke medije (AEM) ustupila je Agenciji za elektronske medije Crne Gore ''Vodič za srebne surfere '', hrvatski internetski priručnik za edukaciju starijih osoba o internetskim prevarama i obmanjujućim oglasima, ali i o ''trolanju'' na društvenim mrežama.

Riječ je o svojevrsnom online vodiču kojim se objašnjavanju nova tehnološka dostignuća u medijima, ali i razotkrivaju prevare, lažni oglasi na internetu, dezinformacije i lažne vijesti, montaže fotografija, audio i videosnimaka.

Nude se i korisni savjeti, upute i smjernice za korištenje novih medija, rječnik novomedijskih pojmova te desetak praktičnih vježbi i zadataka.

Koautor priručnika Tomislav Levak, predavač na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku istaknuo je kako je primarna ideja tog prošlogodišnjeg projekta, ostvarenog u suradnji s Nefretetom Zekić Eberhard, bila da se u edukaciji o medijskoj pismenosti napokon uključe i starije osobe.

'Prije nekoliko godina smo među prvima u Hrvatskoj, ali i šire, edukacije iz područja medijske pismenosti i kritičkog vrednovanja informacija usmjerili prema osobama treće životne dobi koji se u recentnoj literaturi sve češće nazivaju upravo 'srebrnim surferima'. Na to su nas ponukali rezultati više relevantnih istraživanja koji su pokazali da su starije osobe podložnije širenju dezinformacija i lažnih vijesti te, primjerice, nasjedanju na lažne internetske oglase', kazao je Levak.

Koautorica priručnika Nefreteta Zekić Eberhard ocijenila je preuzimanje priručnika u susjednoj državi početnim korakom, ali znakom osviještenosti o važnosti medijskog opismenjavanja starijih osoba i u susjednim državama.

'Osobe treće životne dobi u sve su većoj potrebi za edukacijom o suvremenim medijima. I to zato što se brzina i način plasiranja informacija transformira i brže nego li mi to više edukacijski možemo pratiti. Stoga se bojim da će se ova granica pomicati i prema osobama srednje životne dobi, posebice sada kada se u sve uplela i umjetna inteligencija', kazala je Zekić Eberhard.

Ravnatelj AEM-a Josip Popovac kaže kako je 'Vodič za srebrne surfere' prva takva medijska publikacija u Hrvatskoj, ali i šire. Zamjenik ravnatelja AEM-a Robert Tomljenović je, pak, za Hinu kazao kako interes za projekte hrvatskog medijskog regulatora dokazuje i njegovo vodstvo u medijskom opismenjavanju i u susjednim zemljama.

'Interes kolega regulatora iz regije za našim obrazovnim materijalima za razvoj medijske pismenosti ukazuje i na vodeću poziciju koju AEM u područje medijske pismenosti ima u regiji. Uvijek smo poticali suradnju raznovrsnih dionika, a posebice se zalažemo za suradnju između regulatornih tijela i to upravo na razvoj projekata medijske pismenosti', kazao je Tomljenović.

Dodao je i kako je srbijansko Regulatorno telo za elektronske medije (REM) dosad preuzelo četiri edukativna materijala hrvatskog medijskog regulatora, uključujući i slikovnicu za medijsku pismenost, a crnogorski AEM je još ranije preuzeo spotove i kampanju 'Birajmo što gledamo'.