SPECIJALNI OBILAZAK

Elon Musk pokazao kako masivna raketa Starship izgleda izbliza

27.06.2024 u 09:48

Bionic
Reading

Šef SpaceX-a u najnovijem intervjuu priča o izazovima i tehnološkim rješenjima vezanima uz najveću raketu koju su ikad proizveli

Nakon nedavnog obilaska SpaceX-ovog pogona Starfactory u Boca Chici u Teksasu, šef SpaceX-a Elon Musk je komentirao je i pogled na megaraketu Starship na lansirnoj rampi.

Svemirski entuzijast Tim Dodd s YouTube kanala Everyday Astronaut prošetao je s Muskom sve do postolja masivne rakete koja se sastoji od prvog stupnja Super Heavy boostera i gornjeg stupnja svemirske letjelice Starship. Nakon što moćni stroj bude licenciran, očekuje se da će nositi posadu i teret na Mjesec - a kasnije i dalje.

Video je snimljen neposredno prije četvrtog testnog leta Starshipa ranije ovog mjeseca, iako na kraju postoji segment koji je bio snimljen nakon uspješnog testa. 'To je prokleto visoka raketa', komentirao je Musk gledajući u vozilo visoko 120 metara, dodajući: 'Teži 5000 tona pri polijetanju; to je najveći leteći objekt ikada napravljen.'

Što je još izvanrednije, SpaceX planira 'uhvatiti' Super Heavy pojačivač pomoću ogromnih mehaničkih ruku lansirnog tornja koje možete vidjeti kako osiguravaju pojačivač prije lansiranja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Everyday Astronaut

Ova će metoda SpaceX-u omogućiti ponovno korištenje pojačivača, što je ključno za uspjeh SpaceX-ova programa Starship jer će mu pomoći da drastično smanji troškove misija koje uključuju raketu.

SpaceX redovito slijeće prvi stupanj svoje manje rakete Falcon 9 koristeći noge za slijetanje, no Musk je rekao da želi i da Super Heavy ide bez nogu, prvenstveno kako bi se smanjila težina rakete, šzo znači da je manevar hvatanja ključni dio sustava Starship.

SpaceX se nada da će proceduru isprobati tijekom sljedećeg Starshipovog testnog leta iako je, kao što Musk jasno kaže u videu, SpaceX raspravlja o načinu na koji će se točno način Super Heavy vratiti do lansirnog tornja, piše Digital Trends.

Videozapis Everyday Astronauta završava razgovorom s Muskom neposredno nakon četvrtog testa Starshipa u kojem su oba stupnja rakete po prvi put dobila oštećeja pri slijetanju. Izvršni direktor SpaceX-a očito je oduševljen testom i brzo počinje raspravljati o tome kako se dizajn Starshipa može dodatno poboljšati na temelju onoga što je upravo vidio, uključujući stvaranje robusnijeg sustava šarki zakrilca koje može bolje izdržati toplinu kao raketa vraća na Zemlju.

Sljedeći testni let Starshipa mogao bi se održati u srpnju.

sve osim nogometa

Učitavanje...