NAPUHANI BALON

Facebook WhatsApp plaća previše, barem prema dioničarima

22.02.2014 u 10:22

Bionic
Reading

Dionice Facebooka pale su za dva posto u četvrtak, što je bila posljedica kupovine WhatsAppa. Analitičari i investitori smatrali su da je Facebook proizveo vlastito rješenje umjesto trošenja pustih milijardi na postojeći servis. Posebno upečatljivim vide i to da će, baš poput mreže Instagram, WhatsApp nastaviti funkcionirati pod istim brandom kao i ranije

Premda se stanje trenutno vratilo na 69,63 dolara, dioničari su jučer napravili paniku, a cijena je pala na 66,68 dolara po dionici. U tzv. after-hours periodu iznos je pao na 64,7 dolara. Iznenađenje je, srećom po sve uključene, splasnulo pa se situacija normalizirala. Ipak, mnogi smatraju da će se stvarno stanje - pa i rezultirajuće dionice - vidjeti tek za vrijeme sljedećih kvartalnih izvješća. Do tad, dionice i dalje vrijede čak 20 posto više ove godine no ranije.


Vrijedi podsjetiti da je Facebook WhatsApp platio 16 milijardi američkih dolara, od čega čak 12 milijardi otpada na kompanijine dionice, a četiri milijarde idu u gotovini. Dodatne tri milijarde američkih dolara u dionicama trebali bi dobiti osnivači aplikacije, kao i svi zaposleni.

Upravo taj dio vezan uz dionice kao sredstvo plaćanja, mnoge je uspaničio u četvrtak. Pacific Crestov Evan Wilson smatra da je teško opravdati procjene Facebooka i WhatsAppa, u slučaju da društvena mreža doživi značajnu konkurenciju kad su u pitanju mobilne usluge slanja poruka.

Mark Zuckerberg je rekao da bi bilo 'glupo od njih' da se miješaju u uspješnost WhatsAppa te da ne planira postaviti oglase u servis.

'Naša strategija je širiti servis i povezati ljude. Kada dođeno do kakvih dvije-tri milijarde korisnika, uvijek će biti načina za monetizaciju', rekao je. Stručnjaci smatraju da bi ovaj dogovor zapravo pomogao društvenoj mreži vratiti popularnost među tinejdžerskom populacijom.