LET U SVEMIR

[FOTO/VIDEO] Kapsula SpaceX-a s četvero astronauta pristala je na ISS

17.11.2020 u 13:50

Bionic
Reading

Četvero astronauta u svemirskoj letjelici Space X-a u vlasništvu Elona Muska, pristala su u utorak ujutro na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), u prvoj misiji s ljudskom posadom u privatno izgrađenoj svemirskoj kapsuli

Kapsula SpaceX-a Crew Dragon s četvoro astronauta - troje Amerikanaca i jednim Japancem - pristala je na ISS 27 sati nakon što je lansirana iz NASA-inog centra Cape Canaverala na Floridi. Svemirska postaja, orbitalni laboratorij koji se nalazi oko 400 kilometara iznad Zemlje bit će njihov dom narednih šest mjeseci.

Izvor: Društvene mreže / Autor: SpaceX

Nakon toga, novi tim astronauta će ih zamijeniti u kapsuli Crew Dragon. Rotacija će se nastaviti dok se kasno sljedeće godine programu ne pridruži Boeing sa svojom letjelicom. U posadi je zapovjednik Crew Dragona Mike Hopkins i dvoje astronauta NASA-e: pilot misije Victor Glover i fizičarka Shannon Walker. Njima se pridružio japanski astronaut Soichi Noguchi, kojemu je ovo treće putovanje u svemir nakon što je prethodno letio na američkom shuttleu 2005. godine i na Soyuzu 2009. godine.

Jedna američka astronautkinja i dva ruska kozmonauta nalaze se na svemirskoj postaji od prethodne misije. 'Dobrodošli na ISS. Ne možemo dočekati da dođete', rekla je Amerikanka Kate Rubbins.

Prije nego što je od NASA-e primio certifikat za letenje, Crew Dragon gradio se približno deset godina kao dio javno-privatnog NASA-inog programa koji je započeo 2011. Nedjeljno polijetanje obilježilo je prvu operativnu misiju SpaceX-a za NASA-u pod okriljem toga programa, nakon što su dvojica američkih astronauta prošlo ljeto otišla na testni let.

  • +17
Kapsula SpaceX-a s četvero astronauta pristala je na ISS Izvor: Profimedia / Autor: Joel KOWSKY / AFP / Profimedia

Tim Crew-1 na ISS-u će ostati šest mjeseci nakon čega će se na Zemlju uz pomoć Crew Dragona vratiti u proljeće 2021. Riječ je o dugotrajnom putovanju na kojeg će buduće posade ići svakih šest mjeseci te za NASA-u tamo dovoditi druge astronaute. Prije nego što tim Crew-1 napusti stanicu, tamo će doći druga skupina u drugoj kapsuli SpaceX - na misiji pod imenom Crew-2.

Prijevoz skupina od četiri astronauta glavna je namjena Crew Dragona u sklopu NASA-ing programa za komercijalne letove. Ideja bila privući kompanije koje će izgraditi hardver pomoću kojeg će NASA-ini astronauti moći putovati na i sa ISS-a. Nakon šest godina upornog rada, SpaceX je konačno lansirao i prevezao astronaute Boba Behnkena i Douga Hurleyja na ISS. Taj let se smatrao testom dok je ovo čemu svjedočimo zapravo prva Crew Dragonova operativna misija.