VIZIJE BUDUĆNOSTI

Kako građani vide budućnost Hrvatske? Tek 23 posto njih je optimistično

30.09.2024 u 12:50

Bionic
Reading

Multimedijski paviljon 'Hrvatska 2074. – pogled u budućnost' na Rooseveltovom trgu u Zagrebu, otvoren je prije tri tjedna, a dosad ga je posjetilo gotovo 8000 građana svih uzrasta. 'Imali su priliku istražiti optimistične, realistične i pesimistične vizije budućnosti Hrvatske', priopćili su iz Croatia osiguranja, koje je projekt pokrenulo povodom 140. obljetnice poslovanja. Paviljon će biti otvoren do 10. listopada, svaki dan od 10 do 21 sat. Ulaz je besplatan

Među posjetiteljima su često i školske i fakultetske grupe, a jedan od glavnih ciljeva projekta je educirati mlade o mogućim scenarijima njihove budućnost, navode iz Croatia osiguranja u priopćenju.

'Ovaj paviljon ne pruža samo uvid u budućnost, već potiče razmišljanje o koracima koje trebamo poduzeti za bolju Hrvatsku', istaknuo je Davor Tomašković, predsjednik Uprave Croatia osiguranja.

Sadržaj paviljona temelji se na vizijama 30-ak hrvatskih znanstvenika, stručnjaka i umjetnika, obuhvaćajući područja međunarodnih odnosa, demografije, ekosustava, gospodarskog razvoja te kulture, sporta i zabave. Stručnjaci ističu da budućnost nije pasivni događaj, već rezultat današnjih odluka i postupaka. 'Upravo zbog toga ona može biti optimističnija ili pesimističnija, ovisno o tome u kojoj mjeri ćemo iskoristi vlastite potencijale i mogućnosti', navode iz Croatia osiguranja.

Posjetitelji su na izlazu ispunjavali anketu o vlastitim viđenjima budućnosti. Preliminarni rezultati pokazuju da više od 40 posto njih realistički procjenjuje budućnost, dok samo 23,3 posto smatra da su optimistični scenariji najizgledniji. S pesimističnom vizijom složilo se 36 posto građana.

Više od polovice posjetitelja smatra da samo djelomično možemo utjecati na budućnost, dok tek šest posto vjeruje da možemo značajno oblikovati svoj put. 'Ova situacija ukazuje na nedostatak povjerenja u vlastitu ulogu i odgovornost', kaže prof. dr. sc. Božo Skoko, jedan od autora koncepta paviljona.