KAKVE BOJE!

Kao iz filma: Musk se pohvalio snimkom lansiranja Falcona 9

04.07.2024 u 12:02

Bionic
Reading

Na snimci se može vidjeti iznenađujuće lijepo polijetanje SpaceX-ove popularne rakete

Šef SpaceX-a Elon Musk podijelio je video zapanjujuće lijepog lansiranja Falcona 9. Isječak prikazuje početak misije NROL-186 koja je održana prošlog tjedna i u sklopu koje su za Nacionalni ured za izviđanje (NRO) lansirani špijunski sateliti sljedeće generacije.

Dvostupanjska raketa Falcon 9 poletjela je iz Space Launch Complexa 4 East u bazi svemirskih snaga Vandenberg u Kaliforniji u 5:14 sati po našem vremenu u nedjelju 30. lipnja. Falcon 9 se može vidjeti kako se uzdiže iznad oblaka naspram uzvišene narančaste pozadine, a Musk napominje da video nije modificiran.

Prošlotjedna NRO misija bila je osmi let za prvi stupanj Falcon 9 boostera, koji je prethodno lansirao Crew-7, CRS-29, PACE, Transporter-10, EarthCARE i dvije Starlink misije.

SpaceX je iskoristio objavu na društvenim mrežama kako bi objavio najnovije informacije o svom programu svemirskih letova, otkrivajući da je Falcon ostvario 67 misija u prvih šest mjeseci ove godine, isporučivši gotovo 900 metričkih tona u orbitu.

Tijekom istog razdoblja prošle godine, Falcon je izveo 43 lansiranja, što sugerira da je SpaceX na putu da ove godine postavi novi rekord u lansiranju nadmašivši svoj trenutni rekord od 100 lansiranja u godini dana, postignut 2023. godine.

SpaceX, koji je osnovan 2002., mukotrpno je razvijao sustav koji mu omogućuje ponovno korištenje pojačivača prvog stupnja za više misija, utirući put znatno nižim troškovima lansiranja i čineći orbitalne misije mnogo pristupačnijim za tvrtke i organizacije. Sustav uključuje uspravno slijetanje prvog stupnja natrag na kopno ili na teglenicu u oceanu ubrzo nakon što se gornji stupanj postavi u orbitu. Pojačivač se zatim provjerava, obnavlja i ponovno pokreće. Nekoliko prvih stupnjeva Falcona tvrtke SpaceX do sada je letjelo u više od 20 misija, piše Digital Trends.

A sa svojim ambicijama postavljenim daleko izvan niske Zemljine orbite, tvrtka koju predvodi Musk trenutno testira svoju raketu sljedeće generacije, moćni Starship, koja je 10 puta jača od Falcona 9 i najmoćnija raketa koja je ikada letjela. Nakon što bude potpuno testiran i licenciran, očekuje se da će Starship nositi posadu i teret na Mjesec, a možda i na Mars.