KRAJ SE BLIŽI

SpaceX će uništiti Međunarodnu svemirsku postaju

01.07.2024 u 10:32

Bionic
Reading

Tvrtka Elona Muska SpaceX napravit će posebnu svemirsku letjelicu koja će Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) sigurno i kontrolirano izbaciti iz orbite i vratiti u atmosferu, gdje će većina dijelova ISS-a izgorjeti

NASA je SpaceX-u dala dopuštenje da uništi Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) do 2030. godine. Na svemirskoj je postaji od 2000. godine izvedeno više od 3300 znanstvenih eksperimenata, a zemlje koje upravljaju stanicom dogovorile su se da će je koristiti najkasnije do 2030. godine, izvještava Sky News. ISS teži 430.000 kilograma i najveći je objekt ikada izgrađen u svemiru. Prvi segment ISS-a lansiran je 1998. godine, a od 2001. ondje borave astronauti

Od 1998. godine SAD, Rusija, Japan, Europa i Kanada održavaju različite dijelove ISS-a. Sporazumi o zajedničkom upravljanju svemirskom postajom označili su novu eru globalne suradnje nakon Hladnog rata. Kad ti ugovori isteknu, svemirska stanica će morati biti izbačena iz orbite, a SpaceX Elona Muska dobio je ugovor vrijedan 843 milijuna dolara za razvoj svemirske letjelice US Deorbit Vehicle, koja će biti zadužena za 'siguran i odgovoran prijevoz ISS-a do niske Zemljine orbite'.

Dio postaje u potpunosti će se raspasti prilikom ulaska u atmosferu. Najveći dijelovi ostat će u komadu, a oni će završiti na području Tihog oceana, odnosno najudaljenijem mjestu na svijetu poznatog kao Point Nemo, svojevrsnog 'groblja satelita i svemirskih letjelica'. NASA procjenjuje da će se ISS raspati u tri faze - najprije će se odvojiti masivni solarni paneli i uređaji koji hlade orbitalni laboratorij. Potom će se od nosača odvojiti pojedinačni moduli, a na kraju će se raspasti rešetka postaje i sami moduli.

'Orbitalni laboratorij ostat će nacrt za znanost, istraživanje i partnerstva u svemiru za dobrobit svih', rekao je Ken Bowersox, NASA-in pridruženi administrator za Upravu za svemirske operacije. Dok će SpaceX razviti svemirsku letjelicu koje će prevesti ISS natrag kroz Zemljinu atmosferu do Tihog ocenaa, NASA će nakon razvoja preuzeti vlasništvo nad vozilom i upravljati njime tijekom misije.

Čak i nakon što ISS bude uništen, niska orbita neće ležati prazna. Privatne tvrtke - uključujući SpaceX, Axiom, Blue Origin Jeffa Bezosa i Vast - razvijaju komercijalne svemirske postaje koje bi mogle biti lansirane već sljedeće godine. 'Odabir vozila za deorbitiranje podupire NASA-ine planove za buduća komercijalna odredišta i omogućava nastavak korištenja svemira u blizini Zemlje', rekao je Bowersox.

ISS je različite svemirske agencije tijekom 30 godina rada koštao oko 100 milijardi eura. NASA je rekla da agencija prelazi na 'svemirska odredišta u komercijalnom vlasništvu koja su bliža kući'.