PITANJE JE SAD

Koji je najbolji: iPhone 8, 8 Plus ili X?

14.09.2017 u 08:34

Bionic
Reading

Tri nova Appleova pametna telefona međusobno su dosta slični, ali i različiti. Koji nudi najbolji omjer cijene i specifikacija? Pa, pogledajmo

Performanse

Što se performansi tiče, oba iPhonea 8 i iPhone X čine se prilično izjednačenima. 

U sva tri smartfona ugrađen je novi Appleov 64-bitni čip A11 Bionic sa šest jezgara (četiri štedljivije i dvije namijenjene zahtjevnijijm zadaćama) koje nastoje uravnotežiti potrošnju baterije s izvedbom uređaja. Dodatni regulatorni čip raspodjeljuje pojedine zadaće svakoj jezgri kako bi smanjio potrošnju energije.

Procesor radi skupa s trojezgrenim Appleovim grafičkim čipom koji ubrzava rad algoritama za strojno učenje u iPhoneu.

Sve skupa, A11 Bionic bi trebao biti do 70 posto brži od A10 Fusion (ugrađen u iPhone 7 i 7 Plus) pri obavljanju svakodnevnih zadaća te do 30 posto pri korištenju grafički zahtjevnijih igara i aplikacija. 

Podjednaki su i po raspoloživoj memoriji za pohranu: na raspolaganja su izdanja sa 64 i 256 GB. No, situacija izgleda nije ista kad je radna memorija u pitanju: iPhone X i 8 Plus bi mogli imati tri GB RAM-a, dok su za osmicu predviđena dva GB. 

Stoga blagu prednost imaju desetka i 8 Plus.

Zaslon i dizajn 

Najočitije razlike između iPhonea 8, 8 Plus i X su estetske. Sprijeda gledano, 8 i 8 Plus uopće ne nalikuju iPhoneu X.

Desetkin OLED Super Retina zaslon dijagonale 5,8 inča (14,7 centimetara) je rezolucije 2.436 puta 1.125 piksela (458 ppi).

Pojedinačni pikseli na zaslonu zatamnjuju se ili osvjetljuju po potrebi, kako bi dali što bolji kontrast i što preciznije prikazali boje.  Appleova tehnologija True Tone automatski namješta balans bijele u skladu s razinom osvjetljenja u okolišu. U maloj "traci" pri vrhu smješteni su prednja kamera, zvučnik i senzori za blizinu. 

X je prvi iPhone s podrškom za HDR (Dolby Vision i HDR10). 

S druge strane, iPhone 8 i 8 Plus nude zaslone dijagonala 4,7 i 5,5 inča (11,9 i 13,9 cm). Osmica je rezolucije 1.334 puta 750 piksela (326 ppi), dok ćete na 8 Plus naći razlučivost 1.920 puta 1.080 piksela (401 ppi).

Oba su opremljena LCD IPS zaslonima koji se ne mogu baš nositi sa živahnošću OLED-a na X-u, a umjesto zaslona od ruba do ruba imaju obrube.

Obje osmice zadržale su okruglu tipku Home sa čitačem otiska prsta, koja je sve dosad bila jedna od najprepoznatljvijih značajki iPhonea.

Desetka ju uopće nema, već pri dnu na zaslonu ima softversku traku. X ujedno ne možete ni otključati otiskom prsta.  No, zato možete licem.

Zahvaljujući posebnom senzoru za dubinu - sastavljenom od odašiljača i prijemnika svjetla te senzora za blizinu i za ambijentalnu rasvjetu - i podacima koje prikuplja prednja kamera smartfon može sastaviti potpunu trodimenzionalnu sliku.

U Appleu tu tehnologiju nazivaju True Depth. Osim prepoznavanja lica, podržava animatikone (animirane emotikone koji oponašaju vaše lice i glas) i novu značajku koja priječi zaključavanje mobitela dok gledate u njega. 

Prema Appleovim podacima, po mjeri izrađena neuralna mreža obradila je više od milijardu slika pri izradi pratećeg softvera za prepoznavanje slika, dok sustav pogonjen strojnim učenjem može obraditi do 600 milijardi operacija u sekundi. Može vas pratiti tijekom vremena i prepoznati vas ako pustite kosu ili bradu. 

U Appleu su uvjereni kako je taj sustav sigurniji od čitača otiska prsta u Touch ID-ju.

Sva tri nova iPhonea su u kućištu od stakla i aluminija koje je otporno na vodu (IP67) i udarce te ima audio ulaz (Ligthning), tipku za regulaciju jačine zvuka i tipku za uključivanje i isključivanje. Na X-u je digitalna pomoćnica Siri preseljena na tipku smještenu na bridu uređaja).

U ovoj kategoriji iPhone X je u prednosti.

  • +5
Predstavljen iPhone X Izvor: Reuters / Autor: STEPHEN LAM

Trajanje baterije i punjenje

Sva tri uređaja su otprilike izjednačena kad je trajanje baterije u pitanju, iako će iPhone 8 trajati nešto kraće. 

Apple u pravilu ne objavljuje kapacitete baterija u njegovim uređajima. No, tijekom prezentacije je rečeno kako bi baterija u novim smartfonima trebala trajati dva sata dulje od prošlogodišnjih iPhonea 7 i 7 Plus. Točnije, iPhone X bi trebao ponuditi do 21 sat razgovora, kao i 8 Plus. Osmica bi, pak, trebala jamčiti samo 14 sati. 

Sva tri uređaja podržavaju Qi bežično punjenje, kao i brzo punjenje (do 50 posto u pola sata). Prednost za iPhone 8 Plus i iPhone X.

Kamere

I X i 8 Plus imaju dvostruke kamere, gotovo potpuno izjednačene. 

Glavna kamera na desetki sastoji se od dva senzora: širokokutne leće s 12 megapiksela i otvorom bledne f/1,8 te telefoto leće s 12 megapiksela i otvorom blende f/2,4. Obje imaju optičku stabilizaciju slike.  

8 Plus ima istu postavku, s time da je otvor blende na telefoto leći f/2,8, a samo širokokutna ima optičku stabilizaciju.

Oba mobitela podržavaju napredniju inačicu portretnog načina rada koja omogućava ručno namještanje razine osvjetljenja.

Za razliku od njih, osmica ima samo jednu kameru straga, opremljenu 12-megapikselnim senzorom. 

Novi iPhonei mogu snimati u razlučivosti do 4K pri 60 sličica u sekundi (iPhone 7 mogao je pri 30 sličica u sekundi) i 1.080 p (1.920 puta 1.080 piksela) pri 240 sličica u sekundi (prije je ograničenje bilo 60).

Sve tri prednje kamere su opremljene senzorima sa sedam megapiksela. Mogu snimati u razlučivosti do 1.080 p pri 30 sličica u sekundi. X ima više zgodnih značajki zahvaljujući kamerama osjetljivima na dubinu sprijeda.

I u ovom aspektu u prednosti je iPhone X.

Softver

Iako će sva tri uređaja biti isporučena s istim izdanjem operativnog sustava - iOS-om 11 - iPhone X imat će nekoliko dodatnih značajki. 

Animatikoni (animirani emotikoni) koriste njegovu kameru koja može pratiti objekte u dubinu kako bi stvorili animirane poruke po mjeri koje koriste vaš glas i odražavaju vaše emocije. 

Izrazi lica poput podizanja obrva, mrštenja, osmijeha i kimanja glavom bit će pretvoreni u emotikon i poslani s glasovnom porukom. Uz to, Face ID će otključavati iPhone X nakon što prepozna vaše lice. 

Ostale značajke iOS-a 11 su više-manje podjednako raspodijeljene.

ARKit, Appleov set alata za proširenu stvarnost, oslanja se na čip A11 Bionic, koji je u sva tri uređaja i koji će se brinuti za praćenje i prepoznavanje te držati grafiku na stabilnih 60 sličica u sekundi. Poseban procesor za obradu signala slike prilagođavat će razinu osvjetljenja u stvarnom vremenu.

Zbog više softverskih mogućnosti u prednosti je iPhone X.

Cijene i dostupnost

Početna cijena za iPhone X sa 64 GB memorije je 999 američkih dolara. Nećete ga moći dobiti prije 3. studenog, kad kreću isporuke. 

Cijena iPhonea 8 je 699 dolara za model sa 64 GB, a za iPhone 8 Plus 749. Na tržištu su od 22. rujna. 

Tko je pobjednik?

Ukupno gledano, čini se kako najbolji omjer cijene i specifikacija ima iPhone 8.

Top model iPhone X jest napredniji i nudi više mogućnosti, ali je ujedno i značajno skuplji, a čuju se i glasine kako neće biti dostupan u većim količinama pa se može dogoditi kako ćete na njega dulje čekati, piše Digital Trends.

  • +3
Najbolje stvari koje je Apple ikad izdao Izvor: Pexels / Autor: Pexels