KAKO SE UZME

Koliko gigabajta je potrebno za izradu ljudskog bića?

06.07.2014 u 07:25

Bionic
Reading

Kako kvantificirati informaciju? Jedan bit, odnosno jedna binarna znamenka predstavlja i osnovnu jedinicu za količinu informacija. YouTube kanal Veritasium u novom uratku gledatelje upoznaje s osnovnim dijelovima informacija, a objašnjava i koliko točno informacija čini čovjeka

Sve što vam treba za cijeli genetski kod je tek 1,5 gigabajta informacija, navodi video blog Dereka Mullera posvećen među ostalim i popularizaciji znanosti. Svaka od stanica unutar ljudskog tijela sadrži punu kopiju DNA, što u konačnici daje nevjerojatnih 60 zetabajta informacija.

Usporedbe radi, procjenjuje se kako će sve digitalne informacije na cijelom svijetu zbrojene dati kakvih 40ZB. Ipak, 99,9 posto naših genetskih informacija dijelimo s drugima, što znači da ono što pojedince čini jedinstvenima može stati u manje od jednog megabajta:

Koliko GB informacija čini pojedinca?



Ipak, komentatori na YouTube kanalu Veritasiuma navode kako to nije nužno točno, a neki su napravili i računalne simulacije. Ukratko, smatraju da je ta količina informacija koja svakog čovjeka čini jedinstvenim nešto veća, između 17,5MB i 27MB, ali je to moguće različitim enkodiranjem smanjiti na 8MB, što je i dalje ne može stati na staru 1,44" disketu. Bilo kako bilo, riječ je o vrlo zanimljivom determinističkom pogledu na svijet.