POSLALI SATELIT U ORBITU

Kraj 12-godišnje karijere: Europa lansirala posljednju raketu Vega

05.09.2024 u 11:40

Bionic
Reading

Arianespace je lansirao posljednju raketu Vega i postavio satelit Sentinel-2C u orbitu u okviru programa Europske unije Copernicus za praćenje Zemljinog okoliša

Tanka raketa s jednim trupom, koja nema boostere pričvršćene sa strane za razliku od većih letjelica, poletjela je 4. rujna iz baze u Francuskoj Gvajani u 22:50 po lokalnom vremenu (01:50 GMT 5. rujna), pokazuju snimke.

Ovim lansiranjem završava 12-godišnja karijera male rakete koju je dizajnirala talijanska tvrtka Avio. Zamjenjuje ju ažurirana Vega C, koja bi se trebala vratiti u uporabu krajem ove godine, a koja je prizemljena u prosincu 2022. nakon što je u neuspješnom lansiranju izgubila dva moćna satelita za snimanje.

Satelit Sentinel-2C, kojeg je izgradio Airbus Defence & Space, zamijenit će Sentinel-2A, koji je dio para satelita koji rade u okviru programa Copernicus. Koristit će se za proučavanje krčenja šuma, urbanog razvoja i hitnih slučajeva poput požara, poplava ili vulkanskih erupcija, rekao je novinarima voditelj jedinice Copernicus u Europskoj komisiji Mauro Facchini prije lansiranja.

Europska svemirska agencija, koja je partner EU-a na projektu, rekla je da je Copernicus najveća svjetska misija za praćenje okoliša. Zajednički cilj šest porodica satelita Sentinel je očitavanje 'vitalnih znakova' planeta, od ugljičnog dioksida do visine valova ili temperature kopna i oceana.

Satelitske slike Copernicus Sentinel-2 2022. istaknule su ozbiljne štete od suše u dolini rijeke Po u Italiji.