SMRT BELUGE

Hvaldimir, navodni 'ruski kit špijun', pronađen je mrtav. Sumnja se na ubojstvo

05.09.2024 u 09:45

Bionic
Reading

Najbizarnija svjetska špijunska saga doživjela je tragičan vrhunac ovaj vikend, kada je beluga Hvaldimir, za kojeg se dugo sumnjalo da je ruski špijun, pronađen mrtav u Norveškoj. Oni koji su ga pratili sada tvrde da je nesretni morski sisavac možda – ubijen

Tijelo Hvaldimira pronađeno je u subotu kako pluta u blizini norveškog lučkog grada Risavika. Organizacija za prava životinja OneWhale, koja je prvotno osnovana da bi zaštitila Hvaldimira, traži pravdu za nesretno stradalu morsku životinju.

OneWhale vjeruje da smrt Hvaldimira nije bila nesreća te su čak podnijeli kaznenu prijavu Norveškoj nacionalnoj upravi za istrage i kazneni progon gospodarskih i okolišnih zločina u suradnji s NOAH-om, najvećom norveškom organizacijom za prava životinja.

U priopćenju za javnost, koje su podijelili s Gizmodom, OneWhale je naveo da posjeduje 'uvjerljive dokaze' da je 'Hvaldimirova smrt uzrokovana namjernim ozljedama koje joj je nanio čovjek'.

'Iako službeni izvještaj obdukcije još uvijek nije završen, preliminarni nalazi ukazuju na to da je kit ubijen vatrenim oružjem', navodi se u priopćenju. 'Nekoliko veterinara, biologa i stručnjaka za balistiku pregledalo je fotografije ozljeda, uključujući krupne planove Hvaldimirovih rana. Njihova procjena snažno sugerira da je smrt kita rezultat kaznenog djela, što zahtijeva hitno uključivanje policije.'

Članovi organizacije OneWhale bili su još eksplicitniji u svojim sumnjama o ubojstvu. 'S Hvaldimirom sam provela posljednjih pet godina i dobro ga poznajem', rekla je Regina Haug, osnivačica OneWhalea. 'Kad sam vidjela njegovo tijelo i višestruke ozljede, odmah sam znala da je ubijen hicima iz vatrenog oružja. Čak sam vidjela metak u njegovom tijelu.'

Hvaldimir - od sumnjivog ruskog špijuna do omiljenog kita

'Hvaldimir je bio ljubazan, nježan i bez ikakvog razloga je ubijen', dodala je Haug. 'Tražit ćemo pravdu za Hvaldimira i nadamo se da će netko istupiti s informacijama o njegovom ubojstvu.' Beluge su općenito poznate po tome što su izrazito društvene i često prilaze ljudima u divljini.

Veterinarka i voditeljica NOAH-a Siri Martinsen također je izrazila zabrinutost zbog ozljeda na Hvaldimirovom tijelu. 'Ozljede na kitu su alarmantne i prirode su koja ne isključuje mogućnost kaznenog djela – što je šokantno', rekla je Martinsen. 'S obzirom na sumnju u kazneno djelo, ključno je da se policija uključi što prije. Hvaldimir je mnogima bio važan i svi detalji o njegovoj smrti moraju izaći na vidjelo.'

Špijunska pozadina beluge Hvaldimira

Hvaldimir je prvi put uočen 2019. godine, kada su ga norveški ribari primijetili s čvrsto namještenim remenom na kojem je pisalo 'Equipment St. Petersburg'. Njegovo prijateljsko ponašanje ubrzo ga je proslavilo, a mnogi su nagađali da je možda radio za rusku obavještajnu službu, poznatu po korištenju morskih životinja za razne svrhe. Iako Rusija nikada nije priznala da je Hvaldimir bio dio njene obavještajne mreže, priče o špijunskim kitovima nisu nove.

Dok se mnogima čini nevjerojatnim da bi Kremlj išao toliko daleko da ubije kita zbog špijunaže, ne treba isključiti mogućnost da je Hvaldimir bio žrtva namjerne ljudske okrutnosti, piše Gizmodo.

Više o belugama i Hvaldimiru pročitajte ovdje.