nakon 40 godina

Kraj jedne ere: CD playeri nestali iz novih automobila, ovo je bio 'posljednji čavao'

24.09.2024 u 16:18

Bionic
Reading

Organizacija Which? objavila je da niti jedan novi automobil na tržištu u Velikoj Britaniji više ne dolazi s CD playerom, nekad ključnim dodatkom za vozače

S pojavom sve većih i naprednijih infotainment zaslona osjetljivih na dodir, CD playeri su sada u potpunosti nestali iz ponude novih automobila. Zadnji model koji je imao tu opciju, Subaru Forester, u najnovijoj verziji za 2024. više ne uključuje CD uređaj.

Which? je naveo kako je do prije samo nekoliko mjeseci CD player bio standardan u Subaru Foresteru, srednje velikom SUV-u. Međutim, s najnovijim osvježenjem modela, Subaru je uklonio CD player, što znači da je od tog dodatka odustao i posljednji proizvođač.

'Dok veliki CD sustavi, uglavnom smještenima u prtljažniku ili pretincu za rukavice, nisu bili dostupni u UK-u već godinama, prošle godine još ste mogli pronaći modele poput Subaru XV-a, Porsche 718 i Lexus LC-a s jednokratnim CD playerima. Ali sada, kad je Subaru Forester ukinuo CD playere, doista svjedočimo kraju jedne ere', objasnili su iz organizacije.

Kratka povijest CD-a u automobilima

CD, skraćeno od 'compact disc', prvi je put predstavljen 1982. godine i bio je jedan od prvih formata sposobnih pohraniti digitalni zvuk. Iako je trebalo dosta vremena da zamijeni kasete, CD playeri su ubrzo postali standardna oprema u gotovo svim putničkim automobilima, zahvaljujući svojoj prenosivosti i niskoj cijeni proizvodnje.

CD-ovi su obično mogli pohraniti do 74 minute glazbe, što ih je činilo idealnim za duge vožnje. No, s napretkom tehnologije i prelaskom na streaming servise, CD uređaji su postupno gubili popularnost.

Nova realnost u automobilima

Iako su mnogi vozači još prije desetak godina očekivali CD player u novim automobilima, današnji vozači više vole streamati glazbu putem pametnih telefona. Većina novih modela sada nudi mogućnost povezivanja mobitela putem Bluetootha i servisa kao što su Android Auto i Apple CarPlay. Neki automobili čak imaju ugrađene aplikacije poput Spotifyja, omogućujući pristup omiljenoj glazbi u svega nekoliko sekundi.

Bez obzira na nostalgiju, vrijeme CD-a u automobilima očito je završeno, a nova tehnologija preuzima kontrolu nad onim što se smatra standardom u automobilskim sustavima zabave i informacija. Za mnoge vozače (ali i nevozače) starije od 30 godina, odlazak CD playera predstavlja kraj jednog razdoblja.