VIRTUALNI NASTUP

Microsoft komedijom poslao XP u mirovinu

17.12.2013 u 19:15

Bionic
Reading

Virtualnim stand-up nastupom komičara iz Zagreba, Ljubljane i Sarajeva Microsoft se oprostio s jednim od najpopularnijih i najdugovječnijih izdanja svog operativnog sustava

Microsoft i Nokia su istovremeno u Zagrebu, Ljubljani i Sarajevu organizirali događaj Thanks for the eXPerience, na kojem su pokazali tehnološki razvoj od 2001. godine, kada se prvi put pojavio Windows XP, do današnjih dana i Windowsa 8.1.

Događaji koji su se dogodili u trima glavnim gradovima bili su povezani Skypeom, a gosti su se mogli prisjetiti nekih od uređaja od prije 12 godina od kojih su mnogi nestali sa scene, kao što su zip drive, disketna jedinica, CRT monitori...

U isto vrijeme su se upoznali i sa širokim rasponom inovativnih računalnih uređaja baziranih na operativnom sustavu Windows 8.1, među kojima je istaknut i najnoviji phablet iz Nokije - Lumia 1520

Nakon 8. travnja 2014. godine korisnicima Windows XP i Office 2003 više neće biti dostupne nove sigurnosne nadogradnje i zakrpe, što ih može izložiti sigurnosnim prijetnjama.

'Ove godine slavimo 30. obljetnicu Windowsa, koji su kroz godine razvoja i nizom uspješnih verzija, kakva je bila i Windows XP, predstavljali vrhunski dizajniran operativni sustav. Iskustvo koje smo stekli kroz sve verzije smo ugradili i u najnoviju inačicu OS-a.

Windows 8.1 je od početka osmišljen za rad na modernim uređajima, kojima istovremeno upravljamo dodirom, ali i uporabom miša i tipkovnice. Povezanost svih uređaja uz jedinstveno korisničko iskustvo, bez obzira na kojem uređaju trenutno radili, odlika su Windowsa 8.1.

Uz to, s inteligentnom tražilicom Bing integriranom u sve dijelove Windowsa, dubokom integracijom sa SkyDriveom i savršenom povezanošću s rješenjem u oblaku Office 365, korisnik je siguran kako će njegov rad na svim uređajima biti uistinu jednostavan i učinkovit', istaknuo je Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska.

Pomoću Skypea trojica komičara - Ivan Šarić iz Hrvatske, Tin Vodopivec iz Slovenije te Filip Andronik iz Bosne i Hercegovine - nastupali su istovremeno u Ljubljani, Sarajevu i Zagrebu. Više-manje bez ozbiljnijih tehničkih poteškoća.

Tomislav Tipurić, specijalist za tehnologije u Microsoftu Hrvatska, predstavio je suvremene uređaje pogonjene Windowsima. Nizom praktičnih primjera, pokazao je tehnološka rješenja i inovacije koji prije 12 godina, kada se na tržištu pojavio XP, nisu bili mogući.