OTVARA SE WINDOWS HOLOGRAPHIC

Microsoft želi postati platformom za virtualnu stvarnost

06.06.2016 u 08:09

Bionic
Reading

Tijekom sajma Computex iz Microsofta je stigla najava kako će otvoriti svoj operativni sustav Windows Holographic proizvođačima konzola za virtualnu stvarnost

Microsoft je prikazao demo video s njihovom vizijom 'pomiješane stvarnosti' u kojem konzole za virtualnu stvarnost poput HTC-ovog Vivea mogu stupiti u interakciju s Hololensom. Očekuju kako će se pozivu odazvati proizvođači računala, zaslona, periferije i uređaja za 'pomiješanu stvarnost'.

Pod 'pomiješanom stvarnošću' u Microsoftu podrazumijevaju omogućavanje uređaja da opažaju svijet te uklanjanje prepreka između virtualne i fizičke stvarnosti. Recimo, to znači da bi mogli vidjeti vlastite ruke dok pomoću konzole za virtualnu stvarnost dok se bavimo virtualnim objektom, radimo na skeniranoj 3D slici stvarnog objekta ili smo u interakciji s hologramom stvarne osobe.

U Microsoftu očekuju kako bi do 2020. godine tržište uređaja virtualne stvarnosti moglo narasti na 80 milijuna primjeraka.


Proizvođači konzola moći će koristiti Microsoftov softver i operativni sustav koji pogoni Hololens. Dosad nisu mogli povezivati stvarne ljude i okruženja s virtualnim na isti način na koji je Microsoftova konzola to mogla. U Redmondu se nadaju kako će upotrijebiti prednosti koje Windows Holographic nudi kako bi poboljšali svoje uređaje, a taj operativni sustav pretvorili u šire prihvaćenu platformu. Na raspolaganju će im biti Holographicova programska ljuska (shell), korisničko sučelje, Windows Store i servisi Xbox Live.

Kako bi, osim za proširenu, upogonio Windows Holographic i za virtualnu stvarnost Microsoft će surađivati s Intelom, AMD-om, Qualcommom, HTC-om, Acerom, ASUS-om, Dellom, Falcon Northwestom, HP-om, Lenovom, MSI-jem i drugima.

Čini se kako neće biti potreban dodatni hardver kako bi konzole za virtualnu stvarnost mogle koristiti Windows Holographic, ali u Microsoftu namjeravaju izbaciti još pojedinosti vezanih uz softver i hardver tijekom konferencije za razvojne programere WinHEC, koja će biti održana kasnije ove godine.

Više:Verge i Microsoft

Windows Holographic: Enabling a World of Mixed Reality (Narrated)