prava zaraza

Mladi se pomamili za jednim od najneobičnijih hobija na svijetu: Što je to 'hobby horse'

08.09.2024 u 17:56

Bionic
Reading

Podrijetlom iz Finske, gimnastičko viđenje konjičkog natjecanja sve je popularnije zahvaljujući društvenim mrežama. 'Hobby horsing' je hobi koji replicira konjičke utrke, ali bez pravih konja. Natjecatelji s igračkom preskaču prepreke držeći štap na kojem je pričvršćena konjska glava

Ovaj zanimljiv hobi ima svoje korijene u igrama iz djetinjstva, a kao sportsko natjecanje zaživio je u ranim 2000-ima u Finskoj. Osim u sportskim okvirima, počeo se razvijati u zanatskom smjeru, pa tako danas možete dizajnirati konje, prodavati ih i kupovati, organizirati natjecanja dresurnog jahanja i tako se povezati s drugim entuzijastima.

Natjecanje u hobby horsingu Izvor: Društvene mreže / Autor: Artemis Hobbyhorse

Julia Mikkonen, predsjednica Finske hobby horse udruge, kazala je da je prije otprilike 24 godine skupina djevojaka povela svoje lažne konje na pravo jahanje nordijskim šumama i poljima, a 2012. godine udruga je održala prvo finsko prvenstvo u hobby horseu, na kojem se okupilo oko stotinjak entuzijasta i njihovih konja s platnenim glavama.

Finsko prvenstvo u hobby horsingu 2024. godine najveći je događaj u ovom sportu, a proslavio je i svoju 11. godišnjicu ove godine na prvenstvu održanom u gradu Seinajoki, dočekavši 260 međunarodnih jahača iz 22 zemlje. Država ima službenu udrugu za bavljenje ovim neobičnim hobijem, a pomaže i u njihovom osnivanju u Europi.

'Mama, ovo nije samo faza'

Većinom djevojke i mlade žene u natjecateljskim redovima skakuću uokolo s konjskom glavom nataknutom na štap s neopisivom strašću.

Natjecatelji hrabro preskaču ograde kao i u natjecanjima s pravim konjima, a cilj im je biti što brži i što graciozniji. Sve to ocjenjuje tim sudaca posebno obučenih za ovakvu vrstu natjecanja. Neke ograde mogu biti i do 110 centimetara visoke, a time i jako izazovne.

@kht.malfoy S-Dressur ❤️‍🩹 1.Platz Mlimyotherhalf Malfoy-Cup 🏆 #dressage #turnier #hobbyhorsing #sport #viral #new #kht #stickhorse ♬ original sound - 🎶🎧

Promatraču sa strane, koji nije dio ove zajednice, hobby horsing se može činiti čudnim i smiješim, a čak i finska udruga to priznaje.

No strastveni jahači igračaka tvrde da ovaj sport nije nimalo lagan, iako se tako na prvu možda čini.

Hobby horse groznica

Hobby horsing je postao pravi hit na društvenim mrežama nakon što su snimke ovih jahačica postale viralne online. Međutim mnogi su skeptični prema njemu, stoga su reakcije šarolike pa su obično rubrike za komentare prepune ili zbunjenih ljudi ili onih kojima je to urnebesno. Čak su si takozvani 'hejteri' dali toliko slobode da snimaju videa u kojima imitiraju hobby horsere i njihova natjecanja.

Hobby horsing je zaintrigirao većinom žensku populaciju, od djevojčica iz vrtića, osnovnih i srednjih škola do mladih žena u ranim dvadesetima. Sve su zaluđene, a kažu da je lako postati zaražen 'hobby horse groznicom'.

Čak je nekoliko europskih zemalja organiziralo natjecanja, uključujući Poljsku, Češku, Francusku, Englesku, Australiju i Sjedinjene Države, a Njemačka je dugogodišnji domaćin brojnih turnira.

Radi se o izdržljivosti

Navodno većina natjecatelja ima iskustva i s pravim konjima, pri čemu je njihovo znanje o njima stečeno u okruženju tih životinja i prenosi se na obuku i izvedbe s igračkama. Hobby horseri često prate i promatraju konje da bi što bolje kopirali njihove pokrete, a ponekad proučavaju i njihova natjecanja kako bi nadogradili svoje znanje i poboljšali tehniku.

Natjecatelji tvrde da je hobby horsing spoj zahtjevnih gimnastičkih pokreta koji uključuje i jahača i 'konja'. Usprkos tome, privukao je i nastavlja privlačiti interesente iz cijelog svijeta, od Arktika do Argentine, iako još uvijek nije priznat kao pravi sport, čak ni u zemlji porijekla.

Jedna od natjecateljica u svom videu na TikToku htjela je pokazati da je hobby horsing, iako izgleda kao sprdnja, daleko od toga, već zahtijeva značajan fizički napor.

'Skakanje zahtijeva atletske vještine, a morate biti brzi i imati snažne mišiće da biste visoko i sigurno skočili te da pritom koristite ispravnu tehniku. Dresura je više kao ples ili gimnastika. Morate pokazati lagan pokret', rekla je jedna od natjecateljica za The Washington Post.

Novi u ovom sportu stječu znanje i vještine proučavajući videozapise iskusnih sportaša. U početku hobby horsinga oni koji su se time bavili nisu imali od koga učiti jer nije bilo onih koji bi svoje znanje i tehniku prenijeli na njih. Stoga su odlučili biti mentori svima koji bi se danas htjeli priključiti njihovoj maloj zajednici, a koje oni nisu imali kada su počinjali.

Hobby konji su umjetnost

Natjecatelji se trude oko svojih konja koji se također izlažu i ocjenjuju, detaljno ih modelirajući te ukrašavajući njihove grive i šivajući im glave pa sve to djeluje kao neka vrsta umjetnosti.

Ovim se igračkama i trguje - na svakom natjecanju postoje oni koji po dvostruko nižim cijenama prodaju svoje radove, stoga oni koji se žele okušati u izradi ovih ključnih predmeta za hobi mogu i to.

Štoviše, postoje stranice na kojima proizvođači prodaju svoje radove od samih igračaka, opreme i raznih dodataka za konje, čije se cijene kreću od 130 dolara za konjske glave te od 20 dolara nadalje za opremu.

  • +9
Natjecanje u hobby horsingu Izvor: Profimedia / Autor: Alessandro RAMPAZZO / AFP / Profimedia

Mame uključene

Roditelji se nadaju da njihova djeca neće zauvijek jahati lažne konje i drugačije zamišljaju njihovu budućnost. Vide svoju djecu kao buduće atletske zvijezde, graciozne plesačice i uspješne jahačice, a smatraju da je hobby horsing dobra odskočna daska za sportove koji su globalno poznati i priznati.

Jedna od njih, koja se vozila 12 sati iz Minnesote s dva konja na stražnjem sjedalu automobila, brinula se da će na natjecanju biti samo njezina kći i organizatori događaja.

Jedna želja - svjetsko prvenstvo

Finska je zemlja otkačenih aktivnosti pa hobby horsing nije ništa čudniji od nekih njezinih drugih razonoda, kao što su heavy metal pletenje, wife-carrying natjecanja (muškarci se utrkuju noseći svoje žene) i svjetsko prvenstvo u sviranju zračne gitare.

Nakon što bi djeca prerasla petu godinu života štapni konj bio bi zaboravljen u kutiji s ostalim igračkama negdje u podrumu ili jednostavno bačen u smeće, a danas je regrutiran u sportskoj areni.

Dok je neke hobby horsing očarao zbog ljubavi prema konjima, drugima je to bila savršena prilika da napokon 'jašu' jer pravog je podosta skupo i jahati, kamoli imati samo iz hobija. Bez obzira na razlog koji ih je spojio, svi dijele jedan san, a to je da se hobby horsing u skoroj budućnosti pojavi i na svjetskom prvenstvu.