OTKRILI GA ARHEOLOZI

Na olupini rimskog broda u Španjolskoj pronađen novčić iz Siska

22.07.2024 u 10:45

Bionic
Reading

Arheolozi su na potopljenom rimskom brodu u Španjolskoj otkrili novčić iskovan u Sisciji, današnjem Sisku, koji će biti izložen u muzeju na otoku Mallorci, izvijestio je portal Studio Europa

Olupina rimskog trgovačkog broda, dugog 12 metara, otkrivena je 2019. godine ispred Mallorce. Arheolozi od tada proučavaju predmete nađene na njemu među kojima je oko 300 amfora u kojima se prevozilo maslinovo ulje, vino i ocat.

Ključni pokazatelj da se vjerojatno radi o rimskom brodu iz 320. godine bio je pronalazak novčića iskovanog u Sisciji. Novčić je bio u rupi u koju se stavlja jarbol ili glavni jarbol.

'To je važno otkriće jer je polaganje novčića bio čin inauguracije novog broda. Taj obred se obavljao prije prvog polaska na more', rekao je arheolog Miguel Ángel Cau Ontiveros za Studio Europa. Novčić se utiskivao kako bi donio sreću.

Brod se u zaljevu, udaljen 65 metara od obale, potopio vjerojatno uslijed snažnog nevremena. Cau Ontiveros sa Sveučilišta u Barceloni i njegovi kolege proučili su gornju stranu novčića jer je donja utisnuta pa se ne vidi.

'Novčić je iz Siscije jer na njemu piše SIS. Zahvaljujući numizmatici znamo da je to bila Siscia', izjavio je arheolog. 'Na kovanici vidimo stijeg sa slovima VOT i dva XX (križa) između dva zarobljenika te natpise Virtus Exercitus i SIS koji se odnosi na kovnicu Siscije', dodao je.

Rimljani su u Sisciji izgradili kovnicu novca 262. godine. Cau Ontiveros kaže da je kovanicu moguće klasificirati kao novac rimskog cara Konstantina Velikog pod čijom se vlašću kovalo ondje otprilike od 272. do 337. godine.

'Brod je iz 320. godine ili kasnije. Na to nam ukazuju i drugi proučeni predmeti', rekao je arheolog. Na jednom od njih je još jedan simbol koji upućuje na Konstantina. Svi pronađeni predmeti nalaze se u muzeju u gradu Palma de Mallorca.