NOVA KANDIDATKINJA DEMOKRATA?

Kako je Kamala Harris govorila o AI-ju i tehnološkoj regulativi

22.07.2024 u 09:33

Bionic
Reading

Nakon što je predsjednik Joe Biden odustao od utrke, potpredsjednica Kamala Harris mogla bi postati nova kandidatkinja demokrata

Najavljujući svoje planove, Biden je izrazio 'punu podršku i odobravanje Kamale kao kandidatkinje stranke ove godine', dok je ona izjavila kako joj je 'namjera zaslužiti ovu nominaciju i pobijediti'. Ipak, nije jasno hoće li joj se suprotstaviti drugi demokratski političari u borbi za nominaciju.

Ako Harris bude izabrana, demokrati će imati predsjedničku kandidatkinju s korijenima u području Bay Area i dugogodišnjim odnosom s tehnološkom industrijom, piše TechCrunch. Bila je okružna tužiteljica San Francisca, zatim i državna tužiteljica Kalifornije, prije nego što je 2016. izabrana u Senat.

Rizični kapitalisti poput Johna Doerra i Rona Conweya bili su među njezinim ranim pristašama, a kao predsjednička kandidatkinja brzo je dobila podršku suosnivača LinkedIna Reida Hoffmana. Ostale važne osobe iz industrije, uključujući suosnivača Netflixa Reeda Hastingsa, bile su opreznije.

Naime neki kritičari iz industrije žalili su se da Harris kao glavna tužiteljica nije učinila dovoljno da ograniči moć tehnoloških divova dok su rasli. Istovremeno, bila je spremna kritizirati izvršne direktore tehnoloških kompanija i pozivati na veću regulaciju. Kao senatorica, pritiskala je velike društvene mreže zbog dezinformacija.

Tijekom predsjedničke kampanje 2020. godine, kada je suparnica Elizabeth Warren pozivala na regulaciju velikih tehnoloških kompanija, Harris je upitana trebaju li tvrtke poput Amazona, Googlea i Facebooka biti regulirane. Umjesto toga, rekla je da bi trebale biti 'regulirane na način da američki potrošači mogu biti sigurni da njihova privatnost nije ugrožena'.

Kao potpredsjednica, Harris je također govorila o mogućnosti regulacije AI-ja, rekavši da ona i predsjednik Biden 'odbacuju lažan izbor koji sugerira da možemo ili zaštititi javnost ili unaprijediti inovacije'.

  • +2
Kamala Harris Izvor: Profimedia / Autor: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

Biden je izdao izvršnu naredbu kojom poziva tvrtke da postave nove standarde oko razvoja AI-ja, a Harris je rekla da su ta 'dobrovoljna obećanja početni korak prema sigurnijoj AI budućnosti s još više toga što dolazi, jer, kako je povijest pokazala, u nedostatku regulacije i snažnog nadzora vlade, neke tehnološke tvrtke odlučuju davati prednost profitu nad dobrobiti svojih kupaca, sigurnosti zajednica i stabilnosti demokracija'.

Rizični kapitalisti Marc Andreessen i Ben Horowitz nedavno su izrazili zabrinutost da će Bidenova administracija 'pretjerano regulirati' AI kao jedan od razloga zbog kojih podržavaju Donalda Trumpa.

Što se tiče još jednog vrućeg pitanja, nedavnog zakona koji bi zabranio TikTok ako njegova matična tvrtka ByteDance ne proda aplikaciju, Harris je izjavila: 'Moramo se baviti vlasnikom aplikacije; postoji zabrinutost za nacionalnu sigurnost vezana uz vlasnika TikToka, ali nemamo namjeru zabraniti TikTok.'

Harris je bila manje glasna po pitanjima vezanim uz kriptovalute, iako se pretpostavljalo da podržava Bidenovu administraciju u vezi s regulacijom kriptotržišta.