UZNEMIRUJUĆI TREND

Na TikToku se masovno dijele videi u kojima se slave Hitler i nacizam: 'Nedostaješ nam'

18.09.2024 u 04:36

Bionic
Reading

TikTok, jedna od najpopularnijih društvenih mreža na svijetu, suočava se s ozbiljnim kritikama zbog antisemitskog i nacističkog sadržaja. Istraživanje koje je proveo Sky News otkrilo je tisuće videozapisa s govorima Adolfa Hitlera i drugom nacističkom propagandom, kombiniranih s popularnom glazbom, što im omogućuje da dosegnu širu publiku i generiraju milijune lajkova. Šokantno je to da su takvi sadržaji, unatoč strogim pravilima platforme, postali viralni, a mnogi korisnici izražavaju divljenje Hitleru i njegovoj ideologiji. Ovaj fenomen ukazuje na zabrinjavajući trend normalizacije mržnje na digitalnim platformama, što otvara ozbiljna pitanja o sposobnosti TikToka da učinkovito moderira ekstremističke sadržaje

Sky News je otkrio da su nacistički govori pretvoreni u popularne 'zvukove' (audiozapise koji postaju osnova za više videa) na TikToku te su korišteni kao zvučne podloge za najmanje 72.534 objave. Videozapisi s ovim zvukovima privukli su visok stupanj angažmana na toj platformi, a neki su dobili milijune lajkova korisnika.

Primjeri uključuju objave koje optužuju Židove za 'islamizaciju Europe' te druge s tekstom o tome kako 'bijeli (ljudi) nestaju miješanjem bijelih s crnima', uz što stoji fotografija međurasnog para.

Nacistički govori

Pretraga na TikToku između 2. i 3. rujna otkrila je 50.023 objave koje koriste zvukove s govorima nacista, uključujući Hitlera i njegova glavnog propagandista Josepha Goebbelsa. Kako bi se privukla šira publika, većina tih govora postavljena je uz glazbu popularnu na TikToku, zvanu drift phonk – bez znanja ili dopuštenja autora.

Tako je objava koja prikazuje sliku sa skupa u Nürnbergu uz Hitlerov govor skupila više od 56.700 lajkova. Komentari ispod nje izazvali su šok, a jedan korisnik, čiji je komentar lajkan 1695 puta, piše da 'modernom društvu apsolutno treba on (Hitler)'. Drugi piše: 'Nedostaješ nam.' Najpopularniji zvuk koji koristi Hitlerov govor, a koji je Sky News pregledao, upotrijebljen je u više od 10.300 videa.

Umjetnica Pastel Ghost, čija je glazba korištena bez njezinog znanja za stvaranje nacističkog sadržaja, izjavila je za Sky News: 'Nisam bila svjesna da se moja glazba upotrebljava na ovaj način, i to smatram šokantnim i užasnim. Moj tim i ja aktivno pretražujemo TikTok i druge platforme kako bismo uklonili sve primjere gdje se moj rad koristi za promicanje mržnje.'

Hannah Rose, analitičarka za mržnju i ekstremizam u Institutu za strateški dijalog, rekla je za Sky News: 'Ovo je prilično šokantno, ali ne i posebno iznenađujuće. Već godinama znamo da platforme nisu adekvatno moderirale količinu mržnje i ekstremističkog sadržaja, što znači da su sadržaji poput Hitlerovih govora i antisemitskih materijala prisutni ne samo na rubnim, već i na glavnim platformama.'

Sky News je proslijedio pronađene videozapise TikToku, a njegov glasnogovornik je izjavio: 'Ovaj sadržaj je odmah uklonjen zbog kršenja naših strogih pravila protiv govora mržnje. Redovito obučavamo naše stručnjake za sigurnost i ažuriramo naše zaštitne mjere kako bismo neprestano detektirali mržnju te uklanjamo 91 posto ovakvog sadržaja prije nego što nam bude prijavljen.'

Nacistička pjesma 'Erika'

Daljnje istraživanje otkrilo je 22.511 objava koje koriste zvukove bazirane na njemačkoj nacističkoj pjesmi 'Erika'. Iako ona nema eksplicitno političke stihove, ima snažne veze s nacističkom strankom i njemačkom vojskom tijekom Drugog svjetskog rata. Kompozitor pjesme Herms Niel pridružio se nacistima 1933. godine i napisao brojne pjesme za vojsku, uključujući SS, te je služio kao dirigent na skupovima u Nürnbergu.

Sadržaji objava koji koriste ovaj zvuk često jasno pokazuju da je odabran zbog svojih veza s nacističkom ideologijom, s mnogima koji uključuju slike Hitlera i svastike. Jedna verzija pjesme 'Erika', korištena u 405 videa, označena je slikom nasmiješenog kostura nalik Hitleru ispred njemačke zastave. Druga verzija, korištena u 8845 videa, prikazuje crno-bijelu fotografiju Hitlera.

U lipnju ove godine 'Erika' je izazvala veliku pozornost u Velikoj Britaniji jer je Konzervativna udruga Sveučilišta Warwick bila kritizirana nakon što su sudionici jednog događaja plesali i pjevali uz ovu pjesmu.

Velik angažman

Potom je Sky News analizirao pet najčešće korištenih zvukova izrađenih od nacističkih govora te je pratio angažman za 10 najpopularnijih videozapisa koji koriste svaki od tih zvukova. Zajedno su ovi postovi prikupili više od 13,7 milijuna lajkova.

Kada se analiziraju objave s najviše interakcija koje upotrebljavaju pet najpopularnijih verzija pjesme 'Erika', ukupno su prikupile preko 7,8 milijuna lajkova. Najpopularniji od tih postova, koji uključuje snimku Hitlerova govora, imao je više od 2,5 milijuna lajkova.

Sveukupno, videozapisi koji koriste audiozapise nacističkih govora i snimke pjesme 'Erika' dosegnuli su više od 21 milijun lajkova.

Izazovi za moderatore

U kolovozu je Sky News izvijestio da TikTokova značajka 'zvukovi' upotrebljava audiozapise koje podržavaju sljedbenici ISIS-a, s tisućama videa povezanih s audiozapisima te grupe. Sličan problem predstavlja i nacistički sadržaj, jer većina tih zvukova nema eksplicitne naslove, no klikom na njih korisnici dolaze do velikog broja objava s njima.

Dr. Joe Ondrak, stručnjak za istraživanje i tehnologiju iz tvrtke Logically, koja prati štetni online sadržaj, rekao je za Sky News da su korisnici društvenih mreža odavno svjesni toga da je audiosadržaj teže moderirati. 'Ljudi se s pravom brinu da bi izlaganje nove publike ovome moglo dovesti do njihovog dubljeg uranjanja u te ideje', ustvrdio je Ondrak.