ISPROBALI SMO

Najjači adut mobitela Acer Liquid Z530 je zaslon

14.12.2015 u 06:52

Bionic
Reading

Model kojim je Acer ušao dublje u kategoriju nižeg cjenovnog ranga nudi pristojan zaslon i uglavnom zadovoljavajuće iskustvo korištenja, ali ima još prostora za poboljšanja kad su kamere u pitanju

Acerov Liquid Z530 predstavljen je, skupa s još tri modela, tijekom ovogodišnjeg sajma IFA u Berlinu kao adut u kategoriji pametnih telefona s cijenom od oko tisuću kuna ili niže.

Za jeftiniji mobitel iznenađujuće je dobro dizajniran, kako estetski tako i ergonomski. Mali je i kompaktan, zaokruženih oblih linija te ga je lako koristiti i ako nemate velike ruke. Stražnji blago izbrušeni plastični poklopac djeluje odmjereno i decentno, umjereno je sklizak i nije neugodan na dodir.

Dugme za uključivanje smješteno je na vrhu uređaja, gdje je i ulaz za slušalice. Da je uređaj nešto veći, takav smještaj dugmeta za uključivanje bio bi dosta nepraktičan. Ovako nije - do dugmeta je lako doći, čak i jednom rukom.

Ne mogu isto reći za utor za mikro USB na dnu telefona, pomaknut u lijevu stranu. Kad god bi došlo vrijeme za punjenje ili transfer datoteka, redovno bih ga promašio, a ima i staru Acerovu boljku: morate baš dobro ciljati želite li se uštekati iz prve.


S desne strane je dugme za pojačavanje i stišavanje dok je lijeva strana ostala čistom. Utori za mikro SD i dvije kartice SIM smješteni su ispod baterije. Poklopac i bateriju razmjerno je lako ukloniti.

Od drugih se smartfona vizualno izdvaja ponajviše po okruglom otvoru za zvučnik straga, poravnatim vertikalno modulom za kameru. Malo mi je to isprva bilo čudno na dodir jer ne očekujem rupu na kućištu te veličine, ali brzo sam se navikao. Sam zvučnik, opremljen DTS Surroundom, izvanserijski je dobar za uređaj ove klase. Zvuk je jasan i kad je glasan, s vrlo, vrlo dobrim rezultatom prilikom slušanja glazbe s vokalnom komponentom.

Liquid Z530 ima LCD IPS zaslon dijagonale pet inča (12,7 centimetara) i rezolucije 1.280 puta 720 piksela, za koji mogu reći da je jedan od njegovih jačih aduta. Gustoća piksela od 294 ppi na papiru ne djeluje impresivno, ali slika je jasna i bistra, sa zadovoljavajućom razinom prikaza pojedinosti te ugodna za oko i pri duljem korištenju.

Vidljivost iz različitih kutova i pod vanjskim svjetlom je dobra. Ne prlja se lako. Boje bi mogle biti i oštrije, a iz multimedije visoke razlučivosti neće izvući maksimum. No ukupni dojam zaslužuje visoku prolaznu ocjenu.

Bonus je to što dolazi s ugrađenom softverskom zaštitom od plavog svjetla za noćno čitanje. Bio bih još zadovoljniji kad bi se ta značajka mogla sama uključiti i isključiti u skladu s okolnim osvjetljenjem ili bar lokalnim vremenima izlaska i zalaska Sunca. Pretpostavljam ipak da malo previše tražim od jeftinog uređaja.

Operativni sustav je Android Lollipop 5.1 s Acerovim sučeljem Liquid, poznatim po 'plutajućim' aplikacijama. U Aceru nisu puno prčkali po Androidu, pa očekujte manje-više standardan raspored i značajke, ali zato su nakrcali Z530 tonom svojih aplikacija s podrškom u računalnom oblaku (pa trebate Acerov ID kako biste ih koristili).

Uobičajeno, nekolicina je namijenjena djeci, odnosno za zaštitu potencijalno osjetljivih sadržaja od njih, plus set s pedesetak Gameloftovih igara. Među aplikacijama bi vam mogla biti zanimljiva Wizard, namijenjena personalizaciji uređaja (promjena tema, veličine fonta, zvona i tome slično). Sve skupa zauzima značajan komad memorije pa se može očekivati da ćete razmjerno brzo posegnuti za proširenjem ugrađenih 16 GB memorije karticom mikro SD.

Z530 pogoni četverojezgreni procesor MediaTek MT6735 na 1.3 GHz, podržan s GPU-om Mali-T720 i dva GB RAM-a. To je dovoljno za dobro iskustvo otvaranja aplikacija i surfanja - iako ga je malo mučio prijelaz iz aplikacije u aplikaciju pri intenzivnijem multitaskingu - kao i igranja. Gotovo sve igre do kojih sam mogao doći u predinstaliranom katalogu vrtio je lako i glatko, ali se pritom prilično grijao.


Kamere su... Pa, ispodprosječne, čak i za jeftiniji model. Obje imaju senzore s osam megapiksela, što nagovještava to da u Aceru računaju na korisnike kojima je snimanje selfieja podjednako važno (ako ne i važnije) kao i obične fotke. Ono što Z530 nudi neće biti dovoljno ni ako imate tek nešto veće zahtjeve i očekivanja od mobilne fotografije. Balans bijele je dobar, ali boje su prilično umjetne, a kamera se muči s autofokusom i makro fotografijama.

Baterija kapaciteta 2.420 mAh izdržat će većinu dana umjerenog radnog intenziteta bez punjenja, ali ima svojih mušica. Dobro je podnosila sate stalnog opterećenja, da bi potom naglo izgubila neočekivano velik dio kapaciteta u mirovanju. Možda je u pitanju softverski glitch, iako sumnjam - do pada razine punjenja dolazilo bi i kad mobitel ne bi bio dulje pod opterećenjem, pa i kad bih isključio wi-fi, mobilni internet, GPS i druge žderače baterije.

Puni se za oko dva sata, a ima i ugrađeno softversko praćenje tog procesa koje će vam reći koliko još trebate čekati do potpune popunjenosti. Raspolaže i štedljivim načinom rada.

Prije zaključka spomenut ću još da je podrška za mreže 4G/LTE radila odlično, hvatajući signal s lakoćom i na rubnim područjima pokrivenosti te da mobitel ima značajku Dual Standby, što omogućava prihvat poziva s druge kartice u trenutku dok je poziv na prvoj još aktivan. Zgodno je to ako vas puno zovu i morate se hitno javiti.

Liquid Z530 bit će vam dobar ukoliko želite mobitel sa zaslonom odličnim za njegovu klasu i solidne performanse svakodnevnih zadaća uz razmjerno nisku cijenu. Kao i njegov prethodnik Z520, poslužit će za prve korake sa smartfonom


Acer Liquid Z530 - osnovne specifikacije

Dimenzije: 143,6 puta 70,7 puta 8,9 mm
Težina:145 g
Zaslon: 5 inča (12,7 cm) LCD IPS HD 720 (1.280 puta 720 piksela, 294 ppi)
Procesor: četverojezgreni MediaTek MT6735 1.30 GHz
RAM: 2 GB
Ugrađena memorija: 16 GB (proširivo do 32 GB, mikro SD)
Kamere:
stražnja: osam megapiksela, autofokus, video do 1.080 p
prednja: osam megapiksela
Operativni sustav: Android 5.1 Lollipop, sučelje Liquid
Ostalo: dual SIM, 4G/LTE
Cijena: 919 - 999 kuna
Ustupio: Acer Hrvatska