MAGNET ZA IT DIVOVE

Amazon i Microsoft nisu jedini: I Oracle ulaže u poslovanje u oblaku u Španjolskoj

21.06.2024 u 11:42

Bionic
Reading

Američki tehnološki div Oracle objavio je da će u sljedećih 10 godina uložiti više od milijardu dolara u razvoj tehnologije umjetne inteligencije i računalstva u oblaku u Španjolskoj, nadovezujući se na najavljene milijarde dolara ulaganja Amazona i Microsofta

Oracleovo ulaganje uspostavit će novu regiju poslovanja u oblaku koja će korisnicima omogućiti premještanje radnog opterećenja iz podatkovnih centara u Oracle Cloud Infrastructureu, objasnili su u četvrtak. Kompanija će istodobno ispuniti uvjete EU-a, uključujući Zakon o digitalnoj operativnoj otpornosti (DORA) i smjernice o outsourcingu.

Prošli tjedan Oracle je prognozirao dvoznamenkasti rast prihoda u fiskalnoj 2025. godini, signalizirajući snažnu potražnju za uslugama u oblaku, baziranima na umjetnoj inteligenciji. Kompanija je također najavila partnerstvo s vlasnikom ChatGPT-a OpenAI-jem i Google Cloudom na proširivanju infrastrukture.

Španjolska je u posljednje vrijeme postala 'magnet' za američke tehnološke divove koji planiraju razvijati poslovanje u oblaku. Microsoft je tako prošli tjedan najavio da će uložiti 6,69 milijardi eura u razvoj podatkovnih centara u španjolskom Aragonu, a Amazon planira u regiju do sredine idućeg desetljeća uložiti 15,7 milijardi eura.

Veliki igrači u sektoru pokušavaju u posljednje vrijeme sklopiti poslove s telekomunikacijskim tvrtkama, privučeni milijardama dolara potencijalnih prihoda. Telekomi su zasada oprezni u procjeni kapaciteta oblaka za upravljanje mobilnim mrežama.

Globalno tržište telekomunikacija u oblaku trebalo bi se gotovo ušesterostručiti do kraja desetljeća i dosegnuti vrijednost od 108,7 milijardi dolara.

sve osim nogometa

Učitavanje...