PIZZA

Njegova pizza postala je pravi hit, a recept je osmislio – ChatGPT

16.09.2024 u 11:03

Bionic
Reading

Chef Spartak Arutyunyan, zadužen za jelovnik međunarodnog lanca pizzerija Dodo Pizza u Dubaiju,, odlučio je iskušati snagu umjetne inteligencije da bi osmislio novu pizzu. Koristio je OpenAI-jev ChatGPT za kreiranje recepta, a rezultat je premašio sva očekivanja – pizza je postala hit

Arutyunyan je u razgovoru za BBC otkrio da je rezultat 'bio pravi hit' te da se pizza i dalje nalazi na jelovniku. U pokušaju da reflektira kulinarsku tradiciju Dubaija, ChatGPT je predložio neobičnu kombinaciju sastojaka. Recept uključuje 'arapsku šavarmu s piletinom, indijski grilani sir paneer, bliskoistočne začine za'atar i umak tahini', navodi se u izvještaju.

Jednostavno rečeno, chatbot je stvorio spoj okusa s raznih strana svijeta umjesto nečeg u potpunosti originalnog. No čini se da je ova kombinacija pogodila pravo mjesto kod ljubitelja pizze. 'Kao chef, nikada ne bih miješao ove sastojke na pizzi, ali moram priznati da je kombinacija okusa bila iznenađujuće dobra', rekao je Arutyunyan.

Iako je ova neobična pizza postala hit, Arutyunyan je otkrio da nisu svi ChatGPT-jevi recepti prošli test. Među onima koji su otpali bila je pizza s jagodama i tjesteninom, kao i ona s borovnicama i pahuljicama za doručak.

Posljednjih godina svjedočili smo mnogim pokušajima da se na AI hypeu zaradi i u kulinarskom svijetu. Primjerice, prošle godine u San Franciscu je zatvoren smoothie bar BetterBlends, a koji je nudio 'hiperpersonalizirane' smoothije temeljene na generativnoj umjetnoj inteligenciji, no ideja nije zaživjela.

I taco restoran u Dallasu pokušao je koristiti AI u kuhinji, ali rezultati su također bili mješoviti. Direktorica kuhinje restorana Velvet Taco, Venecia Willis, rekla je BBC-ju da je ChatGPT predložio neke 'čudne kombinacije'.

'Mislim da je AI sjajan alat kada zapneš u kreativnoj blokadi, da ti potakne mozak – 'ta kombinacija mogla bi funkcionirati, hajde da probamo'', rekla je Willis. 'AI može predložiti nešto o čemu možda nikada ne bih razmišljala.'

Međutim nisu svi toliko optimistični. Neki su stručnjaci znatno skeptičniji oko korištenja AI-ja u kuhanju. 'Ako ChatGPT može generirati recept, to je zato što su oni već dostupni na internetu', izjavila je Emily Bender, profesorica lingvistike sa Sveučilišta Washington i glasna kritičarka umjetne inteligencije, za BBC.

Dok tehnologija nastavlja pronalaziti svoje mjesto u svijetu gastronomije, ostaje pitanje može li AI zamijeniti kreativnost i strast chefova. No jedno je sigurno – pizza stvorena uz pomoć ChatGPT-ja već je našla svoj put do srca (i tanjura) mnogih.