RECENZIJA

Osjetili smo slatki miris demokracije uz Broforce

29.10.2015 u 06:58

Bionic
Reading

Dobra vremena provedena uz filmove iz devedesetih vraćaju se punom snagom vrućom, znojnom i eksplozivnom pucačinom Broforce

Prošlo je dosta vremena otkad sam posljednji put igrao dobru hotseat igru za više igrača. Jedno je igrati igre online i iskreno – to je super. No malo koji žanr videoigara može nadmašiti dobar stari hotseat. Nadmetanje s prijateljem koji sjedi pored vas, komentiranje užasnih poteza, trijumf kada vam konačno obojici pođe za rukom da pod zemlju zabijete velikog bossa. E, to je biznis.

Jedina stvar koja bi igri eventualno mogla nedostajati je to da umjesto generičnih likova stavi amerikanizirane verzije akcijskih heroja iz devedesetih. Aha, čekaj... ona to već ima? Ok, pet od pet zvjezdica.


Broforce, najnovija pucačina u stilu legendarnog Metal Sluga, velika je posveta akcijskim filmovima iz devedesetih te ujedno demonstracija toga kako relativno jednostavna formula može postati apsolutno fantastična uz trunkicu originalnosti. U njoj preuzimate ulogu jednog do četiri akcijska heroja čiji je zadatak oslobađanje svijeta na američki način – napalmom, eksplozivom i mačetama.

Svaki nivo je konstruiran kako bi vam priskrbio što više stvari koje možete dignuti u zrak. Sav teren moguće je razoriti, a ultimativni cilj svake razine je ubiti terorističkog vođu koji je, eto, sam sotona (ne šalim se). Put prema zlikovcu je načičkan neopisivo nesposobnim teroristima koji služe kao adekvatne mete za vašu beskonačnu rezervu municije. Sad, moguće je da sve ovo zvuči trivijalno, no tu leži jedna od najvećih zamki igre. Broforce je naime jednostavan samo na prvi pogled. Nakon već sat-dva 'oslobađanja' shvatit ćete da itekako može pokazati zube. Umirat ćete bolno, često i nerijetko spektakularno, čitavo vrijeme rotirajući kroz konstantno rastuću kolekciju akcijskih heroja koji, zbog jeftine zaštite od očitog kršenja autorskih prava, u svoje ime imaju ubačenu riječ 'bro'. Dakle Bronan, Rambro, Commanbro, Brominator, Robrocop, Brochette...

Razlika među likovima nerijetko diktira stil igre jer svaki od njih ima posebno oružje i specijalni napad. Savladavanje svih vještina donekle garantira uspjeh u igri, premda se na kraju priče većina situacija može riješiti pažljivim planiranjem. Da, ovo zvuči dosta proturječno osnovnoj premisi nesmiljene destrukcije, no vjerovali ili ne – u ovoj igri strategije je na pretek. Jednom prilikom smo ubili bossa tako da smo doslovno prokopali tunel ispod njega, popeli mu se iza leđa te ga dovršili bacačem plamena.

Odbojna stvar je to što, realno, igra vrlo brzo postane iznimno izazovna. Za veterane arkadnih pucačina ovo je najbolja vijest, no ako ste početnik, sirova težina mogla bi vas obeshrabriti, što nije dobra stvar. Ovo je doista šteta, s obzirom na to da gledamo jednu od najšarmantnijih i najzabavnijih pucačina koje su izašle u posljednje vrijeme. Drugi problem s Broforceom je njegova pikselasta grafika. Nemam apsolutno ništa protiv kockastih likova koji me podsjećaju na djetinjstvo uz slabija računala - problem je u tome što u svakoj većoj bitki usred svih eksplozija jednostavno izgubite vizualni kontakt s vašim likom te bez razloga poginete. Uz dosta vježbe moguće je prebroditi ovaj nedostatak, no realno – njega nije ni smjelo biti.

Drugi velik minus je učenje novih likova. Na početku kampanje, kada vas neprijatelji iz svih smjerova ne zasipavaju količinom metaka ekvivalentnom kompletnom arsenalu manje afričke države, učenje je doista jednostavno. Poslije, kada se domognete nekih kompleksnijih likova poput Nea iz Matrixa, savladavanje njegovih supermoći doista je velik problem, s obzirom da za to jednostavno nemate vremena.

Naravno, sve ovo može se pripisati suludoj težini igre, no samim time propuštamo bit. Poanta je u tome da Broforce nije savršeno dizajnirana igra te da je mogao biti puno bolji. Međutim odvagnemo li pozitivne i negativne osobine, čak ni dizajnerske pogreške ne mogu poništiti sirovu ingenioznost naslova koji će pravim ljubiteljima side-skrolerskih co-op pucačina dati sate i sate eksplozivne zabave.

ime: Broforce
žanr: pucačina
proizvođač: Free Lives
izdavač: Devolver Digital
platforme: PC, PS4, Linux, Mac OS

plus:
- mod za više igrača
- teren koji je u potpunosti uništiv
- igrivost
- humor
- demokracija

minus:
- slaba vidljivost pri povećanoj aktivnosti na ekranu
- teroristi

ocjena: -5