Nemastan odrezak ima malo masnoća i kolesterola, a puno proteina, što znači da bi trebao biti vrlo zdrav. Međutim, poznato je da crveno meso u većim količinama može uzrokovati bolesti srca, a novo američko istraživanje konačno je otkrilo zašto je to tako
Prema studiji objavljenoj jučer u časopisu Nature Medicine ključni krivac za ovaj paradoks je bakterija u ljudskim crijevima koja hranjive sastojke mesa pretvara u spojeve koji ubrzavaju nakupljanje taloga, odnosno plakova u žilama.
Suautor studije Stanley Hazen čelnik odsjeka za kardiovaskularnu medicinu na klinici Cleveland u Ohiou kaže da bi ovo istraživanje moglo biti temelj za novi pristup prehrani i zdravlju. Naime, ono pokazuje da u nekim slučajevima mikrobi u našem probavnom sustavu mogu biti jednako važni za zdravlje kao i nutricionističke vrijednosti ključnih sastojaka hrane.
'Bakterije mogu potpuno promijeniti molekule hrane, a one mogu imati golem utjecaj na naše metaboličke procese', rekao je Hazen.
Već je godinama poznato da crveno meso povećava rizik od bolesti srca čak i kada ne povećava razine masnoća i kolesterola. Kako bi otkrili zašto je to tako Hazen i njegovi kolege testirali su 77 dobrovoljaca od kojih su 26 bili vegetarijanci ili vegani. Stručnjaci su ispitanicima davali dodatak L-karnitin kojeg ima u mesu i mliječnim proizvodima.
Testovi su pokazali da konzumacija L-karnitina u krvi povećava razine trimetilamin N-oksida (TMAO), spoja koji može promijeniti probavljanje kolesterola i usporiti njegovo uklanjanje sa stijenki žila.
Meso više škodi mesojedima nego vegetarijancima
No istraživanje je pokazalo da vegetarijanci i vegani stvaraju značajno manje TMAO-a čak i kada uzimaju dodatke L-karnitina. Analize stolice konačno su otkrile u čemu je problem - rezultati su pokazali da mesojedi i vegetarijanci imaju bitno drugačije bakterije u probavnom sustavu od mesojeda. Na temelju prikupljenih podataka Hazen je zaključio da redovna konzumacija mesa potiče razvoj bakterija koje L-karnitin pretvaraju u TMAO.
Ovakav zaključak potvrdila su dodatna istraživanja kojima je utvrđeno da problem nije u samom L-karnitinu već u visokim razinama L-karnitina i TMAO-a zajedno.
Stručnjaci ističu da njihova studija predstavlja upozorenje i za prekomjerne uživaoce mesa i za konzumente dodataka L-karnitina koji se prodaju kao sredstvo za mršavljenje i razvoj atletskih sposobnosti.