U svojoj viziji za ovogodišnji Tjedan dizajna u Milanu, IKEA je predstavila kuhinju 2025. godine, u kojoj stolovi hlade i griju hranu po potrebi, a sudoperi recikliraju organske ostatke hrane
U ovom trenutku domaćinstva mogu uživati u pametnim pećnicama i hladnjacima, modernim elementima u kuhinji te mnoštvu gadgeta. No, stvari su nešto drugačije u viziji desetak godina od danas. IKEA je za potrebe izrade 'Concept Kitchen 2025' ostvarila partnerstvo s kompanijom Ideo, studentima centra za industrijski dizajn na Sveučilištu u Lundu te industrijskim odjelom dizajna na sveučilištu tehnologije u Eindhovenu.
Koncept se razvijao s osnovnom idejom u kojoj je trebalo otkriti na koji način će ljudi za desetak godina proizvoditi hranu, skladištiti je, kuhati i naposljetku konzumirati. Jedna od većih ideja je korištenje posebnog sudopera s dva odvoda. Jedan dio može odvoditi hranu za zalijevanje bilja, a otpadna voda može ići drugim putem - u kanalizacijski sustav. Sudoper je zamišljen i s posebnim sustavom za iskorištavanje organskog otpada - od kojeg bi se napravio kompost.
Drugi dio priče je projekcijski sustav iznad kuhinjskog radnog stola, kojim će se, uparen s računalnim sustavom, korisniku moći prikazati recepti ovisno o namirnicama smještenim na njega i sl.
Možda će ljudi jednog dana poželjeti nešto 'otvorenije' od uobičajenih sustava za skladištenje hrane pa će na otvorenim policama moći smještati hranu za podgrijavanje, ali i održavanje niže temperature. Bilo kako bilo, više o svemu je moguće saznati u filmiću:
Via Digital Trends