OČEKIVANA 'KREMA'

Ovo su Android mobiteli koje nestrpljivo čekamo

18.01.2016 u 07:28

Bionic
Reading

S početkom 2016. počele su i prve dvojbe potrošača oko kupovine pametnih telefona. Ili će se čekati nova generacija poznatih modela za njihovu kupovinu, ili čekati na prva značajna sniženja prošlogodišnjih uradaka. Bilo kako bilo, i u ovoj godini valja računati s nizom noviteta, a možda i pokoje iznenađenje

Ako je za vjerovati postojećem tempu i glasinama, Samsung i LG će među prvima otkriti svoje mobilne perjanice za tekuću godinu. Pred Galaxyjem S7 stoje velika očekivanja, posebno s obzirom na postojanje dvije varijante uređaja ('obična' i Edge).

Dok je Samsung za prošlogodišnje uređaje odustao od Qualcomma zbog problema s njihovim čipovima, postoji velika vjerojatnost kako će se za nadolazeće uređaje ipak (djelomično) vratiti tom proizvođaču, i to s najsnažnijim čipom u ponudi - Snapdragonom 820.

'Sedmice' će izgledno donijeti i zaslone osjetljive na jačinu pritiska, baš poput onoga što je stiglo u najsvježijim iPhone modelima. Prema najsvježijim porcijama glasina, Galaxy S7 stiže s 5,1-inčnim Super AMOLED zaslonom razlučivosti 2.560 puta 1.440 piksela, 4GB radne memorije i baterijom od 3.000mAh (i 3.300mAh za Edge varijantu). Osim po bateriji, Edge model bi mogao biti još drugačiji od 'običnog' S7 i po dijagonali zaslona - od 5,5", no iste razlučivosti.

Kad je riječ o ovom južnokorejskom divu svakako vrijedi spomenuti i glasinu o mogućem otkrivanju 'savitljivog' mobilnog uređaja, no o tome već neko vrijeme nema mnogo informacija. Galaxy S7 bi pak mogao biti otkriven već u veljači ove godine.


Drugi div iz Južne Koreje, LG, planira otkriti model G5. Prošlogodišnji G4 je osvojio niz nagrada, kako od stručnih žirija, tako i publike. Posebne su pohvale stigle na račun mobilne kamerice i dizajna uređaja s kožnim pokrovima. Namjerava li LG igrati na sličnu kartu ili ne tek treba vidjeti.

Glasine govore o tom da će LG prvi put iskoristiti metalni okvir za svoju perjanicu umjesto plastike, a trebao bi stići i s dvostrukom kamericom straga za snimanje 'ekstremno širokokutnih' fotografija. Zanimljivost je svakako to da će zaslon biti nešto manji, dijagonale 5,3" kako bi se u uređaj smjestio i drugi zaslon za dodatne mogućnosti, slično kao na modelu V10.

Za dodatno izdvajanje u mobilnom segmentu koji je sve zasićeniji LG planira i Magic Slot. Posrijedi je, prema glasinama, hardverska mogućnost, koja će osigurati proširenje uređaja mogućnostima poput kamerice za snimanje u 360 stupnjeva, audio pojačalo i druge stvari. Najava ovog modela se očekuje u veljači ili ožujku.

Još jedan stariji igrač otkrit će svoj novitet, usprkos nizu problema u poslovanju. Naravno, riječ je o HTC-u i mogućoj perjanici One M10. Ova tvrtka je pokušala mnogo toga kako bi se vratilo povjerenje kupaca, koji su mahom prešli na druge proizvođače, izgledno nezadovoljni podrškom uređaja (posebno u smislu softverskih i sigurnosnih nadogradnji) i mogućnostima koje nisu bile u rangu drugih.

Izgledom bi nova perjanica trebala podsjećati na model A9, no zadržat će se jedinstveno metalno kućište. Stražnja strana HTC-a One M10 bi trebala sadržavati poboljšanu kamericu te čitač otiska prstiju. Zaslon uređaja bi trebao biti izveden u LCD IPS tehnologiji i razlučivosti 1440p, a srce uređaja bi trebao činiti Qualcommov najsnažniji čip, Snapdragon 820.

HTC navodno planira i poboljšanje u smislu trajanja baterije, i to integriranjem paketa od 3.500mAh. Za sada nema mnogo detaljnih informacija vezanih uz ovaj uređaj, no očekuje se kako će se na tržištu pojaviti na proljeće, izgledno kada i LG-jevi i Samsungovi noviteti.


Kome treba iznenađenje, ono bi se (konačno) moglo pojaviti iz Googleovih pogona. Naravno, riječ je o toliko odgađanom i ambicioznom projektu Ara. Do najsvježije odgode je došlo zbog toga što su dijelovi modularnog pametnog telefona ispadali, no što se tiče softverske strane rješenja, ono je više-manje spremno.

Hoće li konačno tijekom ove godine stvari biti spremne za masovno tržište tek treba vidjeti, no svakako bi bilo lijepo kada bi korisnici svoje uređaje mogli jednostavno 'popravljati' zamjenom novih modula ili isto učiniti tek zbog želje za jeftinom nadogradnjom.

Ostvare li se Googleovi snovi, era u kojoj potrošači mijenjaju pametne telefone svakih dvije godine mogla bi postati stvar prošlosti.

Sony je imao velikih problema na mobilnom tržištu, praktički usporedivih s HTC-om. No, Sony se za sada mogao koliko-toliko osloniti na druge industrijske grane u smislu prihoda te su pozitivna očekivanja za novu perjanicu, model Xperia Z6, ipak tu.

Za sada nije poznato mnogo informacija o uređaji koji bi se mogao otkriti tek krajem ljeta ili početkom jeseni ove godine. Sony će svakako morati igrati na kartu neobičnosti ako želi povećati svoj udio na tržištu.

Što se drugih proizvođača tiče, definitivno treba računati na moćne uređaje iz Kine. Bilo da je riječ o Huaweiju ili Xiaomiju, svoje 'pipke' ovaj dvojac sve više širi globalnim tržištem, s ponudom pristupačnih i snažnih pametnih telefona.