RASTE PRITISAK

Rusija blokira jedan od posljednjih bastiona slobodnog izražavanja na webu

09.08.2024 u 10:14

Bionic
Reading

Korisnici Googleovom servisu mogu pristupiti samo putem virtualnih privatnih mreža i pojedinih mobilnih uređaja

U Rusiji je zabilježen masovni prekid dostupnosti YouTubea, u vrijeme dok su ruske vlasti pojačale kritike te platforme.

Usluga za praćenje interneta Sboi.rf objavila je kako je u Rusiji prijavljeno na tisuće problema s YouTubeom. Korisnici Googleovom servisu mogu pristupiti samo putem virtualnih privatnih mreža i pojedinih mobilnih uređaja.

YouTube je jedan od posljednjih velikih bastiona slobodnog izražavanja na ruskom webu, gdje je i dalje moguće naći sadržaje koje objavljuju protivnici službenog Kremlja, koji su uglavnom uklonjeni sa stranica drugih društvenih medija popularnih u Rusiji.

Brzina preuzimanja web stranice značajno je usporila posljednjih tjedana, za što su ruski zakonodavci okrivili Alphabet, što u toj tvrtki osporavaju. Alexander Khinshtein, šef parlamentarnog odbora za informacijsku politiku, upozorio je prošlog mjeseca kako će brzina YouTubea pasti za do 70 posto.

Degradacija, dodao je, nužan je korak, usmjeren ne protiv ruskih korisnika, već protiv 'uprave stranog resursa koji još vjeruje kako može kršiti i ignorirati naše zakonodavstvo bez kazne', prenosi Independent.

Khinshtein je kasnije za usporavanje eksplicitno okrivio Googleov neuspjeh u ulaganju u rusku infrastrukturu, poput lokalnih poslužitelja predmemorije, što je YouTube odbacio. U YouTubeu su svjesni problema s kojima se susreću njihovi korisnici u Rusiji. Tvrde kako nije riječ o tehničkim problemima s njihove strane.