TEHNO SAVJETI

Razmišljate o selidbi? Ovako podatke iz WhatsAppa možete prebaciti na Telegram, Android ili iPhone

27.06.2022 u 12:05

Bionic
Reading

Bez obzira selite li se s iPhonea na Android ili obrnuto, metoda selidbe razgovora je jednostavna i može se obaviti u nekoliko koraka

WhatsApp je prije nekoliko mjeseci napokon uveo mogućnost prebacivanja računa između iPhonea i Androida izbacivši procese koje je Meta razvila sa proizvođačima kako bi omogućila sigurno prebacivanje podataka. Ako vam je, s druge strane, puna kapa Marka Zuckerberga, grupe i dio podataka iz razgovora uvijek možete preseliti u druge aplikacije za čavrljanje.

S Androida na iPhone

Prebacivanje WhatsApp računa s Androida na iPhone uključuje nekoliko koraka te omogućava prebacivanje velike većine podataka: profilne fotografije, individualnih i grupnih razgovora, povijesti razgovora, fotografije, videe i postavke. Jedino što će ostati na starom smartfonu je povijest poziva i prikazano ime.

Da biste s Androida pebacili račun na iPhone, morat ćete imati isti telefonski broj na oba uređaja. Prije početka selidbe osigurajte da se na Androidu nalazi najnovija verzija aplikacije, uz naglasak da vam za cijelu stvar treba minimalno Android 5.

Nakon toga preuzmite i instalirajte apliakciju 'Move to iOS' sa Google Playja i kad ste spremni za migraciju podataka, spojite oba uređaja na punjače i isti Wi-Fi.

Nakon što su oba uređaja spojena na istu mrežu, otvorite 'Move to iOS' na Androidu i pratite uputstva. Nakon toga birajte WhatsApp kao izvor podataka koji želite prebaciti, a ostatak će odraditi aplikacija uz, naravno, nekoliko kratkih upita.

Proces će vas, među ostalim, odjaviti s Androidovog WhatsAppa, nakon čega ćete WhatsApp morati preuzeti na iPhoneu. Nakon što prvi put pokrenete iOS verziju aplikacije, ona će vas pitati želite li koristiti isti broj koji ste koristili na Androidu, nakon čega će početi prebacivati podatke. Nakon što je proces dovršen i ako želite prodati, pokloniti ili baciti stari telefon, obavezno ga prije toga vratite na tvorničke postavke i izbrišite sve podatke.

S iPhonea na Android

Selidba WhatsAppa s iPhonea na Android dostupna je još od kraja prošle godine, a uključuje fotografije, poruke, glasovne poruke i grupne razgovore.

Mogućnost selidbe prvo je došla na Samsungove uređaje, a sad je dostupna i za Google Pixel i sve uređaje koji koriste Android 12. Za početak prebacivanja trebat će vam USB-C u Lightning kabel kako biste dva uređaja direktno spojili. 'Kad vas program pita za skeniranje QR koda pri postavljanju novog Androida, skenirajte ga s iPhonea kako biste pokrenuli WhatsApp' piše u službenom blogu Googlea. Druga opcija je odlazak u Settings > Chats > Move Chats to Android i praćenje uputstava.

WhatsAppov vodič za prebacivanje razgovora između iPhonea i Samsungovih smartfona tvrdi da će vam za takvo što trebati aplikacija Samsung SmartSwitch i isti broj na oba uređaja. Kao i kod selidbe s Androida na iPhone, obrišite stari uređaj prije nego što ga se odlučite riješiti, piše The Next Web.

Iz WhatsAppa u Signal

Signal se po mnogima smatra privatnijom i sigurnijom aplikacijom za dopisivanje od WhatsAppa. Premda ne možete direktno seliti podatke iz WhatsAppa u Signal, postoji par stvari koje možete napraviti da selidba bude jednostavnija.

Grupe iz WhatsAppa se uvijek mogu napraviti u Signalu, makar to uključuje nagovaranje svih sudionika da promijene aplikaciju. Umjesto da ih dodajete izabirom u opcijama, predlažemo da im samo pošaljete poveznicu za grupu.

Iz WhatsAppa u Telegram

Za razliku od Signala i WhatsAppa, Telegram nema automatski uključenu enkripciju na oba kraja, što znači da vaši razgovori bez ulaska u opcije nisu sigurni. Ako i dalje želite koristiti Telegram, postoji mogućnost prebacivanja povijesti razgovora s WhatsAppa.

Otvorite razgovor koji želite prebaciti na Telegram i kliknite na ime ili detalje razgovora (tri uspravne točkice na Androidu). Tamo birajte Export Chat i birajte Telegram.