LEGO PLATFORMA

Sami napravite i programirajte robota

07.01.2013 u 13:49

Bionic
Reading

Stigla je treća generacija Legove platforme za programabilnu robotiku. Donosi više senzora, motora, pokretljivosti, mobilne aplikacije...

Platforma Lego Mindstorms EV3 osmišljena je kako bi olakšala programiranje robota djeci i odraslima koji će pomoću sadržaja originalnog pakiranja (u kojem će biti 594 dijela) moći odmah sastaviti i upravljati s pet različitih robota. S uputama koje će biti izdane naknadno taj će broj porasti na 17.

Nova platforma ima seriju novih senzora, programabilne inteligentne kockice - od kojih svaka upravlja drukčijim motorom, senzorom ili zaslonom.

Kockice mogu biti programirane tako da robotu nalože kako bi se trebao kretati, koliko dugo i daleko. Sadrže procesor ARM9, utor za proširenje memorijskog kapaciteta SD i ugrađenih 16 MB memorije flash.

Podržavaju Linux, Bluetooth 2.1, iOS i Android, a tu je još i sučelje USB 2.0 koje podržava bežično spajanje putem Wi-Fija, četiri porta za input i output te Matrixov zaslon sa zvučnikom.

Što se hardvera tiče, tu su tri interaktivna servomotora, dva senzora osjetljiva na dodir, infracrveni senzor koji može mjeriti udaljenost, pratiti pokret i prepoznavati objekte, infracrveni 'signal' pomoću kojeg je moguće robotom upravljati na daljinu (do 1,8 metara) i senzor za boje.

U Legu se kunu kako gotovo bilo tko može sastaviti i pokrenuti robota ove serije za samo 20 minuta, pa čak i početi programirati bez uključivanja računala. I još su kompatibilni s prethodne dvije generacije. Također, najavili su da će uskoro na tržište pustiti i mobilne aplikacije namijenjene platformi Mindstorms EV3.

Treća generacija 15 godina stare platforme u prodaji bi se trebala pojaviti tijekom ljeta po cijeni od 350 američkih dolara (oko 2100 kuna). Potražnja bi mogla biti velika - CNET piše da je prethodno izdanje Mindstorms NXT prodano u više primjeraka 2011. godine nego 2006, kada se tek pojavilo.