američko-hrvatski startup

Scale 2.0 je prilika da hrvatski startupi dospiju na radar globalnih investitora

26.09.2024 u 10:04

Bionic
Reading

Na Infobip Shift konferenciji razgovorali smo s Filipom Šašićem, Hrvatom s njuroškom adresom koji je najavio inkubator program za domaće startupe

Nedavno održana developerska konferencija Infobip Shift u Zadru je ugostila, uz tisuće programera i stotine tehnoloških kompanija, i predstavnike međunarodne startup zajednice. U izdvojenom programu na Startup pozornici našli su se osnivači uspješnih startupa, poduzetnici, investitori, znanstvenici i stručnjaci iz različitih područja te kroz panel rasprave savjetima i vlastitim iskustvima podržali mlade kompanije čije vrijeme tek dolazi.

S istim ciljem je u sklopu Shifta predstavljena i inicijativa Scale 2.0, program koji provodi američko-hrvatski startup inkubator Entrepreneurs for Global Change (EGC), baziran u New Yorku, i koji u suradnji s Infobipom omogućuje osnivačima mladih hrvatskih startupa priliku za stjecanje novih znanja i investicija, a time i veliki iskorak u razvoju svoje poslovne ideje. Više o svemu otkrio nam je Filip Šašić, direktor i osnivač EGC-a.

Možete li nam reći više o samom programu Scale?

Scale 2.0 nastavak je projekta Scale|Croatia koji su prije dvije godine zajednički pokrenuli Infobip, Google i Goldman Sachs, koji ostaju kao partneri projekta dok će realizaciju preuzeti EGC. Riječ je o inkubator programu za hrvatske startupe koji su u ranoj fazi razvoja i koji tek započinju svoj put. Ideja ja da, kroz višemjesečni program koji se odvija u pet faza, osnivačima startupa pružimo nova znanja, alate i poznanstva koji su im nužni za razvoj vlastitih rješenja ili ideja. U sklopu programa odabrat ćemo startupe s najvećim potencijalom, povezati ih s globalnom mrežom profesionalaca te kroz edukacije i program mentorstva potaknuti na novi iskorak. Vjerujemo da ćemo tako osnažiti domaći ekosustav, a možda i usmjeriti startup koji će jednog dana postati novi hrvatski jednorog, odnosno kompanija vrijedna milijardu dolara, baš poput Infobipa. Upravo Infobip već duže od tri godine podržava startupe kroz svoj program Infobip Startup Tribe kroz koji je dodijelio preko 2.5 milijuna eura svojih proizvoda skoro 500 startupa iz doslovno cijelog svijeta, odnosno više od 70 zemalja, pa je logično da se uključi aktivno i u ovakav program koji je zalog za budućnost.

Kako točno funkcionira program? Spomenuli ste pet faza.

Prije svega, odabrat ćemo 12 najperspektivnijih startupa odnosno osnivača s kojima ćemo tijekom prva dva mjeseca programa raditi na pripremi i rafiniranju njihove ideje. Zatim ćemo ih ugostiti u Infobipovom kampusu u Vodnjanu, gdje će održati nadmetanje u predstavljanju svoje ideje, takozvani pitching.

Tu ćemo odabrati najboljih šest koje zatim vodimo u New York na sedmodnevni kamp gdje će biti u dodiru sa svijetom investitora i investicijskih fondova. Upravo je ovaj boravak u SAD-u ključan budući da ćemo u kratkom roku osnivače upoznati sa širokom mrežom profesionalaca, što je ogroman potencijal za pronalazak investicija i odlazak na stepenicu više. Osim networkinga, osnivači će prolaziti kroz radionice i predavanja, a održat će se i još jedno pitching natjecanje.

Povratkom u Hrvatsku program se nastavlja kroz dvomjesečno mentorstvo sa stručnim partnerima, a završava još jednim pitching natjecanjem, ovog puta u Infobipovom zagrebačkom kampusu. Na tom finalnom predstavljanju planiramo okupiti zaista najbolje od najboljih što ima hrvatska startup scena, a vjerojatno i međunarodne investitore i savjetnike.

Što nakon završetka programa?

Rezultat svega bit će, vjerujemo, osnivači obogaćeni iskustvom, savjetima i vlastitim kontaktima koji će zatim samostalno uspješno nastaviti svoj put. Također, pripremit ćemo i fond za ranu rundu investiranja koji će startupima u programu omogućiti da iskoriste konkretna financijska sredstva i ''zarolaju loptu'' odnosno da svoj proizvod učine malo boljim prije nego krenu u daljnje faze prikupljanja investicija. Nije riječ o velikim iznosima, ali će zahvaljujući stručnosti partnera i moderatora uključenih u projekt biti iskorišteni na pravi način i predstavljati ključan međukorak za startupe.

Kako će funkcionirati proces odabira odnosno koji su kriteriji za uključenje u program?

Zainteresirani startupi mogu se prijaviti putem web stranice EGC-a. Prvi kriterij koji gledamo jest da startup mora imati barem dva osnivača. Ovo nam je važno jer je pokretanje startupa ''krvav'' posao, vrlo je emocionalno i psihički zahtjevan. Znamo na temelju iskustva kako najbolje prolaze startupi koji imaju više osnivača koji su jedno drugome podrška. Također, startup mora biti, naravno, iz Hrvatske te osnivači moraju imati barem 21 godinu.

Zatim će naš stručni odbor procijeniti kojih 12 se idealno uklapa u projekt i čiji poslovni model može postići rast. Odbor se sastoji od osnivača uspješnih startupa, stručnjaka za investicije i financije, serijskih poduzetnika i stručnjaka u drugim područjima koji će sagledati prijavljene startupe prema unaprijed određenim faktorima i pronaći one koji mogu ostvariti željene projekcije.

Zašto baš Hrvatska? Koji je potencijal hrvatske startup scene?

Postoji zaista veliki potencijal da se hrvatska startup scena istakne na svjetskoj razini. Također, većina startup ekosustava u svijetu imaju inkubatore ili programe slične ovome koji potiču inovaciju na domaćem terenu, a zatim grade most s tržištem i ulagačima u SAD-u. U ovom trenutku to ne postoji u Hrvatskoj i naša želja staviti je hrvatske startupe na globalni radar investitora.

Estonija je vrhunski primjer kojem treba težiti budući da su u tako maloj državi nastali startupi koji su globalno prisutni i privlače investicije. Da bi to uspjelo Hrvatskoj, potrebno je uskladiti nekoliko stvari; od startup zajednice, preko investicija i obrazovnih institucija, pa do državnih zakona. Tek kada sve navedeno bude skupa funkcioniralo moći ćemo dosegnuti startup potencijal Estonije.

Međutim, Hrvatska već sada ima vrlo uspješne primjere i startupe koji se primijećeni na globalnoj mapi. Scale 2.0 je, vjerujem, program koji je zapravo tek u svojem začetku, ali koji će se ukorijeniti u domaćem ekosustavu kako bi broj svjetskih uspješnica porastao.

Spomenuli ste dugoročne pozitivne posljedice. Koje konkretne učinke za startupe u Hrvatskoj očekujete?

Vjerujem kako će ovaj projekt potaknuti rast domaće startup scene i stvoriti neke nove pozitivne uzore mladim generacijama, te da će doći do pokretanja novih startupa u budućnosti. Također, vjerujemo kako ćemo izgraditi skalabilan projekt koji će u budućnosti samo rasti te da ćemo ga moći replicirati i u drugim državama i kontinentima. Ali za sada je fokus na domaćim startupima. Hrvatska ima talent i znanje, a potrebno je samo malo podrške za velike stvari i upravo to ćemo mi kroz Scale 2.0 i pružiti.