STRAH OD RECESIJE

Situacija u Intelu nije baš dobra: Šef im na X-u citira Bibliju

06.08.2024 u 10:35

Bionic
Reading

Jedan od najvećih proizvođača čipova na svijetu nalazi se u velikim problemima, uz priče o gašenju projekata i otkaza tisućama zaposlenika

Izvršni direktor Intela Pat Gelsinger nedavno je na X-u (bivšem Twitteru) objavio nekoliko inspirativnih citata iz Biblije. Razlog? Intelove su dionice strmoglavo pale krajem prošlog tjedna, zajedno ostatkom tržišta tijekom kaotičnog ovotjednog početka trgovanja. Platforme za trgovinu dionicama doprinijele su kaosu nakon što su tri od njih pale zbog panične rasprodaje tijekom ranih radnih sati.

I tako, u nedjelju poslijepodne, Gelsinger je tako počeo citirati izreke iz Biblije. Poetična inspiracija stigla mu je uoči pada cijena dionica Intela - nakon vijesti da je kompanija promašila tromjesečne ciljeve i da će tisuće radnika ostati bez posla.

'Očima gledaj ravno naprijed, upri pogled ispred sebe. Pazi da ideš pravim putem, pa ćeš u svemu biti ispravan. Ne skreći ni desno ni lijevo, pa ćeš izbjeći zlo.' napisao je Gelsinger.

U navedenom citatu kralj Salomon daje očinske savjete svojim sinovima, a cijela je ideja, pretpostavlja se, da se čitatelju objave na Twitteru da do znanja kako je Intel (ili bar njegovo vodstvo), fokusiran na cilj.

Tvitanje biblijskih stihova, piše Gizmodo, nije najbolji način za smirivanje uspaničenih ulagača. Uoči potrošačkog skandala i vrlo promjenjivog tržišta čipova, prošli tjedan je u javnost stigla i vijest da će Intel otpustiti tisuće zaposlenika. Kada je proizvođač čipova u četvrtak konačno izvijestio ulagače o svojoj tromjesečnoj zaradi, posljedice su bile gore od očekivanog.

Nakon vijesti da Intel neće ostvariti predviđenu zaradu, cijena dionice je u petak pala za 26 posto - najveći Intelov gubitak dionica u 50 godina. Kompanija je objavila da će restrukturirati svoje poslovanje i smanjiti milijarde troškova, što obuhvaća otkaze za 15 posto trenutne radne snage.

Intelove dionice dodatno su pale u ponedjeljak ujutro, reflektirajući situaciju na drugim tržištima. Ulagači su primijetili pad japanskog Nikkei 225 od 12 posto i počeli prodavati imovinu. S&P 600 i Nasdaq Composite također su bili u padu.

Brokerske internetske stranice Charles Schwab, Fidelity Investments, Vanguard i TD Ameritrade su tijekom rasprodaje privremeno pale. 'Primite naše isprike. Naši timovi rade na čim bržem rješavanju problema', napisao je Charles Schwab na X-u. 'Vrijeme čekanja moglo bi biti dulje nego inače.'

Intel kreće na dug put prema oporavku, a oni koji će to najviše osjetiti su, naravno, zaposlenici. Proizvođač čipova je objavio da smanjuje svoju radnu snagu za više od 15 posto u sklopu novog plana uštede od 10 milijardi dolara za 2025., što će značiti smanjenje broja zaposlenih za više od 15.000 radnih mjesta, piše Verge. Tvrtka trenutno zapošljava preko 125.000 radnika, pa bi otpuštanje moglo obuhvatiti čak 19.000 ljudi.

Intel će svake godine do 2026. smanjivati troškove za istraživanje i razvoj te marketing za milijarde dolara. Smanjit će kapitalne izdatke za više od 20 posto ove godine te se restrukturirati kako bi 'zaustavio nebitne radnje' i pregledati 'sve aktivne projekte i opremu' kako bi se uvjerio da ne troši previše.

'Ovo je bolna vijest za mene, a znam da će vam biti još teže čitati,' stoji u dijelu dopisa Intelovog izvršnog direktora Pata Gelsingera osoblju.