zabrinjavajući trend

Pola mladih na internetu dobiva prijeteće poruke. Pogledajte kako stoji Hrvatska

02.08.2024 u 14:37

Bionic
Reading

U 2023. godini gotovo je 50 posto mladih u Europskoj uniji između 16 i 29 godina prijavilo da su primili prijeteće i ponižavajuće poruke upućene grupama ljudi ili njima kao pojedincima

Estonija je prijavila najviše uznemiravajućih poruka, a primilo ih je čak 69 posto mladih, prate je Danska i Finska sa 68 posto dok je najmanje ovakvih slučajeva prijavljeno u Hrvatskoj (24 posto), Rumunjskoj (27 posto) i Bugarskoj (31 posto), piše Eurostat.

Čak 35 posto mladih u EU dobiva prijeteće poruke zbog političkih i društvenih stavova. U Estoniji je takve poruke dobilo njih čak 60 posto, u Finskoj 56 posto, a u Danskoj 49 posto.

Drugi vodeći razlog za uznemiravanje je seksualna orijentacija i identitet, što je prijavilo 32 posto mladih u EU. Estonija i ovaj put vodi prema postocima s 46 posto mladih koji smatraju da je pitanje seksualnog identiteta razlog zbog kojeg su pojedine grupe i pojedinci na internetu degradirani i marginalizirani.

Slovačka i Portugal ne zaostaju s 44 posto takvih poruka.

Ostale kategorije zbog kojih su mladi dobivali uznemiravajuće i prijeteće poruke su rasno i etičko podrijetlo, vjera, spol, invaliditet i druge karakterne osobine.