LAMDA

Sjećate li se inženjera iz Googlea koji je tvrdio da je umjetna inteligencija samosvjesna? Više ne radi tamo

25.07.2022 u 13:04

Bionic
Reading

Kompanija navodi da je Blake Lemoine prekršio Googleove odredbe te da su njegove tvrdnje u cijelosti neutemeljene

Google je otpustio softverskog inženjera koji je nedavno istupio u javnost tvrdeći da je chatbot LaMDA postao samosvjestan. Kompanija je inženjera Blakea Lemoinea prošlog mjeseca razriješila dužnosti obrazloživši da je prekršio pravila te da su njegove tvrdnje o LaMDA-i (Language Model For Dialogue Applications, odnosno jezični model za aplikacije s dijalogom) potpuno neutemeljene.

'Blake je, unatoč dugoj internoj raspravi o tematici, nastavio kršiti pravila o zaposlenju i sigurnosnim mjerama unutar kompanije, uključujući potrebu za štićenjem informacija o proizvodu', kažu iz Googlea.

Google je prošle godine objavio da je LaMDA izgrađena na jezičnim modelima za dijaloge te da može naučiti raspravljati o više-manje svemu, prenosi Guardian.

Lemoine, inženjer u Googleovu odjelu za odgovornu organizaciju umjetne inteligencije, opisao je sustav kao svjestan entitet sa sposobnošću izražavanja misli i osjećaja na razini djeteta.

'Da nisam znao o čemu se točno radi, o programu koji smo nedavno razvili, mislio bih da se radi o sedmogodišnjem djetetu koje zna fiziku', rekao je Lemoine u razgovoru za Washington Post. Rekao je da je LaMDA s njim vodila razgovore o pravima i osobnosti, a on je svoja otkrića podijelio sa šefovima kompanije u sklopu GoogleDoca 'Je li LaMDA samosvjesna?'.

Inženjer je napravio transkript razgovora tijekom kojih u nekom trenu pita umjetnu inteligenciju čega se boji. Google i mnogi vodeći znanstvenici brzo su otpisali Lemoineove stavove, rekavši da je LaMDA samo kompleksan algoritam dizajniran za stvaranje uvjerljivog ljudskog jezika.