idućih 30 dana

Smanjuju opterećenje: Netflix će u Europi nuditi streaming slabije kvalitete

20.03.2020 u 10:39

Bionic
Reading

Europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton preporučio je stanovnicima Europske unije prebacivanje na standardnu razlučivost kad HD rezolucija nije nužna

Kako bi smanjili opterećenje na pružatelje usluga pristupa internetu, u streaming servisu Netflix će tijekom narednih 30 dana smanjiti kvalitetu videa za područje Europe.

Potražnja za streamingom porasla je nakon što je velike dijelove Starog kontinenta zahvatila pandemija koronavirusa, prisilivši ljude na (samo)izolaciju. Netflixov potez trebao bi smanjiti potrošnju za 25 posto, pri čemu kvaliteta slike ne bi trebala značajno opasti.

  • +10
Koronavirus ispraznio ulice hrvatskih gradova Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton preporučio je stanovnicima Europske unije prebacivanje na standardnu razlučivost kad HD rezolucija nije nužna. Sat vremena prikaza videa u standardnoj razlučivosti potroši oko gigabajt podataka, dok HD može potrošiti i do tri GB.

Čini se kako je Netflixova odluka posljedica kompromisa s europskim vlastima jer je uslijedila nakon konzultacija s Bretonom, koji je tu tvrtku javno pohvalio zbog 'vrlo brze reakcije'.

Korištenje pristupa internetu općenito je u porastu zadnjih nekoliko tjedana, zbog toga što više ljudi radi od kuće i izbjegava izlaske. U Vodafoneu su, primjerice, zabilježili povećanje od 50 posto u Europi početkom ovog tjedna.

Glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg objavio je kako je ta društvena mreža također zabilježila nagle skokove u korištenju, koji su nadmašili inače najprometnije novogodišnje razdoblje, piše BBC.