Studija potvrdila je ono što istraživači već sumnjaju da je to slučaj: toplina inaktivira koronavirus SARS-CoV-2 u majčinom mlijeku
Pasterizacija majčinog mlijeka inaktivira virus koji uzrokuje COVID-19, a izdojeno i spremljeno mlijeko tako ostaje sigurno i u vrijeme pandemije, otkriveno je u studiji objavljenoj u časopisu Paediatrics and Child Health. To je posebno važna vijest za sve žene koje izdaju svoje mlijeko i sve korisnike banaka ljudskog mlijeka u vrijeme pandemije.
'Iako ne postoje dokazi da se virus može prenijeti putem majčinog mlijeka, uvijek postoji teoretski rizik', kaže vodeći autor studije Greg Walker. 'Već smo u prethodnim pandemijama vidjeli da se prekidaju isporuke doniranog mlijeka pa smo htjeli pokazati da je pasterizirano majčino mlijeko sigurno za upotrebu.'
Istraživači su u PC3 laboratoriju Kirbyjevog instituta eksperimentalno zarazili male količine smrznutog i svježe izdojenog mlijeka. Zatim su pola sata zagrijavali uzorke zaražene koronavirusom SARS-CoV-2 na 63 Celzijeva stupnja kako bi simulirali proces pasterizacije, baš kako se to inače čini u bankama mlijeka.
'Pokazalo se da nakon ovog postupka u mlijeku nije bilo zaraznih, živih virusa', otkrio je Walker. 'To znači da se koronavirus SARS-CoV-2 može učinkovito inaktivirati pasterizacijom.'
Istraživači kažu da su njihovi eksperimenti simulirali teorijski najgori slučaj. Naime, količina virusa koju su koristili u laboratoriju bila je puno veća od one koja bi se našla u majčinom mlijeku žena s Covidom-19.
'Poznato je da pasterizacija inaktivira mnoge viruse, uključujući koronaviruse koji uzrokuju SARS i MERS', kaže dr. Laura Klein iz australske donorske organizacije Lifeblood Milk. 'Ovi su nalazi u skladu s nedavnom studijom koja je izvijestila da SARS-CoV-2 postaje neaktivan nakon toplinske obrade.'
Istraživači su testirali što se s majčinim mlijekom događa kad se ohladi na 4 Celzijeva stupnja ili smrzne na -30. Otkrili su to nije značajno utjecalo na virusno opterećenje tijekom 48 sati skladištenja u hladnim uvjetima.
'Iako je zamrzavanje mlijeka rezultiralo neznatnim smanjenjem prisutnog virusa, on se oporavio nakon dva dana čuvanja na ledu', objasnio je Walker.
Činjenica da je SARS-CoV-2 bio stabilan u ohlađenom ili zamrznutom majčinom mlijeku pomoći će bankama da donirano mlijeko sigurnije skladište, mada i dalje nema dokaza koji bi sugerirali da se Covid-19 može prenijeti majčinom mlijekom.